Typologie(ën)

appartementsgebouw

Ontwerper(s)

Raoul J. BRUNSWYCKarchitect1974

Odon WATHELETarchitect1974

Stijlen

naoorlogs modernisme

Inventaris(sen)

  • Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed 1939-1999 (ULB)
  • Het monumentale erfgoed van België. Jette - historische kern (DPC-DCE - 2020-2023)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2022-2023

id

Urban : 40823
lees meer

Beschrijving

Uniform geheel van twee appartementsgebouwen in naoorlogs modernistische stijl n.o.v. architecten Raoul J. Brunswyck en Odon Wathelet, 1974.

De bouwvolumes zijn haaks op elkaar gebouwd en volgen de scherpe hoek van de de Smet de Naeyerlaan en de Duysburghstraat. Gevels in witsteen met betonnen kroonlijsten die luifelsAfdak boven de ingang van een huis of handelszaak. vormen boven de balkons.

De Smet de Naeyerlaan nrs. 454-456-456c Bouwvolume met hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw.. Opstand van zes bouwlagen, met uitzondering van de eerste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) langs de laan met vier bouwlagen, attiekverdiepingVerdieping (soms halve verdieping), gelegen net boven de kroonlijst of als terugspringende hoogste verdieping van een gebouw.  in hoofdvolume, geheel onder plat dak. Grote aluminium venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op de verdiepingen. Centraal doorlopende  betonnen balkons met metalen borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. waarin bronskleurig veiligheidsglas. Dito balkons en vensteropeningen in de hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw.. Laatste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) van de laan en traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in de Van Duysburghstraat met rechthoekige ramen in betonnen omlijsting. Twee brede, glazen ingangsdeuren naar de appartementen en vijf garagepoorten.

Van Duysburghstraat nr. 33 Opstand van vijf bouwlagen en een attiekverdieping onder plat dak. Grote aluminium venstersLicht- en/of luchtopening in een muur., centraal voorzien van een breed balkon met metalen borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. waarin bronskleurig veiligheidsglas. Twee brede glazen ingangsdeuren naar de appartementen en drie garagepoorten. Vooruitbouwstrook deels verhard en deels voorzien van groene zones.

Garageboxen tussen beide gebouwen.

Bronnen

Archieven
GAJ/DS J4922 (1974).