Typologie(ën)

kunstencentrum/cultureel centrum

Ontwerper(s)

Jacques CUISINIERarchitect1981

Édouard PELSENEERarchitect1938

FERRIEREarchitect1992

François SCHUITENtekenaar/ontwerper1992

INCONNU - ONBEKEND1923

Stijlen

Postmodernisme
Regionalisme

Inventaris(sen)

  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed 1939-1999 (ULB)
  • Het monumentale erfgoed van België. Jette - historische kern (DPC-DCE - 2020-2023)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Sociaal
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2022-2023

id

Urban : 38985
lees meer

Beschrijving

Franstalig cultureel centrum van de gemeente Jette, opgericht in 1981 na grondige verbouwingswerken (architect Jacques Cuisinier) aan een villa van 1923 en een opbrengstwoning van 1938 (architect Edouard Pelseneer). In 1992 werd het hoekgebouw in postmodernistische stijl toegevoegd naar ontwerp van het architectuurbureau Atelier Arcane (architecten Jean-Philippe Ferrière en Danhier) en in samenwerking met de tekenaar François Schuiten voor de monumentale armillairsfeer die de hoofdtravee bekroond. Zo vormt het hoekgebouw een symbolisch element in de wijk dat tevens verwijst naar de strips van de ‘Duistere Steden’ van Fr. Schuiten.

De villa (1923) aan de rechterzijde van het perceel werd oorspronkelijk ontworpen als een ensemble van twee symmetrische villa’s in eclectische stijl met pittoreske invloeden. Deze tweede villa werd echter sterk verbouwd in 1938 tot opbrengstwoning in eclectische stijl. Ook in de jaren 1980 en 1990 werden grondige verbouwings-en uitbreidingswerken uitgevoerd aan het geheel. In 1992 werd het hoekgebouw toegevoegd.

Hoekgebouw met de Paul Michielsstraat van 1992: geelgepleisterde gevel met hardstenen elementen onder plat dak, drie bouwlagen. Eén traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) langs de de Smet de Naeyerlaan en 6 traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) langs de Paul Michielsstraat. Hoofdtravee gemarkeerd door cirkelvormige glazen toren bekroond door een monumentale ijzeren armillairsfeer. Zijgevel met rechthoekige, per twee gekoppelde muuropeningen die over de twee verdiepingen reiken. TraveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) van elkaar gescheiden door smalle groeven die verderlopen in de kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement)..

Centraal gebouw van 1938 met wijzigingen van 1981: vijf traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), de drie eerste telkens wijkend zodoende het boogvormig tracé van de laan te volgen. BreukstenenMetselwerk bestaande uit brokken onregelmatige natuursteen. plint. ErkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. op de benedenverdieping van de vierde traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Centrale travee met toegangsdeur onder luifelAfdak boven de ingang van een huis of handelszaak. en smal, verticaal vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. op de verdiepingen.

Voormalige villa van 1923: gepleisterde, bakstenen gevel met elementen in hardsteen. Opstand van twee bouwlagen en twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) onder hoog schilddakDak met twee driehoekige dakvlakken aan de smalle zijde en twee trapeziumvormige aan de lange zijde.. Korfboogvormige en rechthoekige muuropeningen. Staande erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. in de tweede travee van de benedenverdieping. HoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. met ingang, oorspronkelijk een loggia. Uitkragende kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement)..

Interieur: Volgens de plannen van 1992 zijn de drie gebouwen intern met elkaar verbonden en omvatten ze een theaterzaal, tentoonstellingszaal, ateliers, vergaderzalen, cafetaria en burelen. Het hoekgebouw is in de gangen voorzien van zenithaal licht dat de twee bovenste bouwlagen verlicht.


Bronnen

Archieven
GAJ/DS 145-147: 3931 (1923), 8704 (1938), J6459 (1992), J7085 (1994), J7352 (2000).

Publicaties en studies
Paulus, G., Jette, Guides des communes de la Région Bruxelloise, CFC-éditions, Bruxelles, 2000: p. 15.