Typologie(ën)

opbrengsthuis
gelijkvloers met handelszaak

Ontwerper(s)

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Het monumentale erfgoed van België. Jette - historische kern (DPC-DCE - 2020-2023)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2022-2023

id

Urban : 41714
lees meer

Beschrijving

Op hoek, opbrengstwoning met gelijkvloerse handelszaak in eclectische stijl met invloed van art nouveauInternationale beweging (1893 - ca. 1914) als reactie op de ‘neo’-stijlen, maar met sterk lokale verschillen. In België kent de stijl twee stromingen, namelijk de florale art nouveau met Victor Horta als boegbeeld en anderzijds de geometrische art nouveau beïnvloed door Paul Hankar of de Wiener Secession., 1916.

Vier bouwlagen onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken. met (gewijzigde) dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap.. Vier traveeën langs de de Smet de Naeyerlaan waarvan de laatste met verspringende verdiepingen (waarin deur en oculusvenster naar de appartementen), één hoektravee en twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) langs de Jetse Steenweg. Gevel in lichtgekleurde bakstenen met hardstenen elementen. Rechthoekige muuropeningen op de verdiepingen, korfboogvormig op de benedenverdieping.

Afgeschuinde hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. met gestapelde erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. op de twee hoogste verdiepingen, bekroond door een rechthoekige dakvensterUit het dakvlak opgaand stenen venster dat met de gevel in verbinding staat of er enkel door een kroonlijst van gescheiden is. uitgevend op balkon met stenen borstwering waartussen ijzeren traliewerk. Dito balkons in de centrale traveeën van de twee hoogste verdiepingen langs de laan. KroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). met uitgelengde stenen consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief.. Oorspronkelijk overdekt terras langs de laan gewijzigd in 1988 ; het parementGevel- of muurbekleding. van de gelijkvloerse verdieping werd tevens gewijzigd.

Bronnen

Archieven
GAJ/DS 3359 (1916).