Typologie(ën)

appartementsgebouw
gelijkvloers met handelszaak

Ontwerper(s)

G. MOERMANSarchitect1970-1979

Henri VAN MINGEROETarchitect1970-1979

Stijlen

naoorlogs modernisme

Inventaris(sen)

  • Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed 1939-1999 (ULB)
  • Het monumentale erfgoed van België. Jette - historische kern (DPC-DCE - 2020-2023)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Technisch

Onderzoek en redactie

2022-2023

id

Urban : 40857
lees meer

Beschrijving

Origineel geheel van appartementsgebouwen met magazijn en atelier op de benedenverdieping in naoorlogse modernistische stijl, n.o.v. arch. G. Moermans en H. Van Mingeroet, nr. 483-485 van 1970, nr. 487 van 1979 ter vervanging van neoclassicistisch gebouw.

Gevels tussen gemene muren in bruine baksteen met hardstenen plint. Sterk uitkragende kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). in glad beton.

Nr. 483-485 Opstand van vier bouwlagen en attiekverdiepingVerdieping (soms halve verdieping), gelegen net boven de kroonlijst of als terugspringende hoogste verdieping van een gebouw.  onder plat dak. Terugwijkende gevel. Links glazen ingangsdeur (oorspronkelijk garagepoort), centraal deur naar appartementen en rechts deur en glazen winkelpui onder betonnen luifelAfdak boven de ingang van een huis of handelszaak.. Eerste verdieping bekleed met monumentaal eternit paneel en smal vensterregisterDoorlopende horizontale aaneenschakeling van vensters.. Twee hoogste verdiepingen met gevelbrede vensterregistersDoorlopende horizontale aaneenschakeling van vensters. vooraf gegaan door borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. en hoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel. in architectonisch beton. AttiekverdiepingVerdieping (soms halve verdieping), gelegen net boven de kroonlijst of als terugspringende hoogste verdieping van een gebouw.  achter glazen borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust..

Nr. 487 Opstand van vier bouwlagen onder plat dak. Gevelvlak terugwijkend met grote vensterpartijen op de verdiepingen, achter gevelbreed balkon met links metalen borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. met glazen panelen en rechts borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. in architectonisch beton. Verdiepingen van elkaar gescheiden door eternit panelen. Benedenverdieping met poortdoorgang en glazen deur. Aluminium schrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  bewaard.

Bronnen

Archieven

GAJ/DS: 483-485: J4609 (1970); 487: J5310 (1979).