Typologie(ën)

driegevelvilla

Ontwerper(s)

Charles-Henri THORELLEaannemer, ingenieur-architect1927

Stijlen

Art deco

Inventaris(sen)

  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2014-2016

id

Urban : 29582
lees meer

Beschrijving

Op de hoek met de Rodenbachstraat, halfopen villa met invloed van de art decoTendens tot de geometrisering van vormen en architecturale ornamenten die zich uitdrukt in het materiaal- en kleurgebruik., n.o.v.architect Charles-Henri Thorelle, 1927.

Opstand van twee bouwlagen onder imposant zadeldakDak met twee hellende dakvlakken.. Bakstenen gevels met elementen in hardsteen en beton.

Aan de Dierenriemstraat, hoofdgevel van drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Rondbogige muuropeningen op de benedenverdieping, rechthoekige op de verdieping: links per drie gekoppeldTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd., enkelvoudig in het midden, en rechts per twee gekoppeldTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd.. Klimmende dakkapel in baksteen.

Aan de Rodenbachstraat, zijgevel achter een veelhoekig ingewerkt torentje, voorzien van muuropeningen versierd met gekleurde glas-in-loodramen. Dit torentje is ingewerkt in een bijgebouw van één bouwlaag opengewerkt met een ronde garagepoort aan de Dierenriemstraat en met bovenvensters aan de Rodenbachstraat.


Bronnen

Archieven
GAV/DS
9333 (1927).