Typologie(ën)

herenhuis

Ontwerper(s)

INCONNU - ONBEKEND1905-1915

Stijlen

Beaux-Artsstijl

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)
  • Het monumentale erfgoed van België. Sint-Lambrechts-Woluwe (Apeb - 2010-2012)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2010-2012

id

Urban : 21099
lees meer

Beschrijving

Herenhuis in Beaux-ArtsstijlArchitectuurstroming (ca. 1905-1930) met reminiscenties aan de grote Franse architectuurstijlen uit de 18e eeuw. Rijk en zorgvuldig gedecoreerde gevels in natuursteen en/of simili of in combinatie met baksteen. Borstweringen en poorten in fraai uitgewerkt smeedwerk. met invloed van Régencestijl, ca. 1910.

Maakt deel uit van bijzonder homogene huizenrij uit dezelfde periode, van nr. 120 tot nr. 136.

Bakstenen gevel met witstenen elementen. Twee bouwlagen onder pseudomansarde en plat dak. Drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), de laatste breder en in risalietRisaliet (Italiaans, van risalto: uitstekend deel), vooruitspringend volume van een gevel dat over de hele hoogte doorloopt en soms hoger is; naar gelang de positie worden er midden-, zij- en hoekrisalieten onderscheiden., bekroond door een klokgevelGevel waarvan de top klokvormig is. met gewelfde aandaken die uitmonden in een volute en een vaasvormig topstuk. Op de benedenverdieping, venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. en brede deur; op de verdieping en op de topgevelHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt., doorlopende  kooflijst rond een ronde erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. met gebombeerdGebold; welvend oppervlak dat een gelijkmatige boogwerking vertoont. dak bekroond door een klein terras met smeedijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. Twee spiegelboogvormige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. en gebogen kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). op de verdieping. Gesculpteerd decor: cartouchesOmlijsting van een uitspringend vlak in de vorm van ingesneden en omkrullend papier of leer; vaak met opschrift of intern versierd., schelpen, mascaronsGehouwen versiering onder de vorm van een (fantastisch) mensen- of dierenmasker.. DakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. onder gewelfd entablementHoofdgestel of onderdeel ervan (vb. kroonlijst) als bekroning van muuropening; entablement vaak op consoles.. Smeedijzeren beglaasde deur. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  met roedeverdeling en gewelfde dwarsregelsEen dwarsregel deelt het kozijn van een deur of raam horizontaal op. vervangen naar oorspronkelijk ontwerp. Langs de gevel, diensttrap naar de onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen.; deels bewaarde balustradeHekwerk van spijlen of balusters.. Deels bewaard tuinhek.

Binnen, centraal trappenhuisGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht. dat uitmondt in een grote hal met zuilen onder daklicht op de eerste verdieping. Secundaire trap achteraan.

Bronnen

Archieven
GASLW/DS 4986 (1936).