Typologie(ën)

burgerwoning

Ontwerper(s)

Léon DENISarchitect1912-1913

Stijlen

Beaux-Artsstijl

Inventaris(sen)

  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2012-2013

id

Urban : 22250
lees meer

Beschrijving

Geheel van twee burgerhuizen in Beaux-ArtsstijlArchitectuurstroming (ca. 1905-1930) met reminiscenties aan de grote Franse architectuurstijlen uit de 18e eeuw. Rijk en zorgvuldig gedecoreerde gevels in natuursteen en/of simili of in combinatie met baksteen. Borstweringen en poorten in fraai uitgewerkt smeedwerk., elk gesigneerd op de benedenverdieping “LEON DENIS / ARCHITECTE”, 1912. Jaartal “ANNO 1913” op de top van de gevel op nr. 18.

In 1912 ontwierp dezelfde architect tevens het aanpalende huis, in eclectische stijl met invloed van Vlaamse Renaissance (nr. 22).

Symmetrische gevels van drie bouwlagen. Muuropeningen op de benedenverdieping met keellijst. Bow-windowErker (afk. Engels, van bow: buiging, en window: venster) die door haar gebogen vorm integrerend deel uitmaakt van de gevel en de achterliggende ruimte. geritmeerd door pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. met Ionisch kapiteelKopstuk van een zuil, pijler of pilaster; algemeen om de gedragen last op een smaller draagvlak over te brengen., bekroond door een terras voor een drielichtGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere. met bewerkte bekroning. Rijk gehouwen decor: schelpen, volutes, cartouchesOmlijsting van een uitspringend vlak in de vorm van ingesneden en omkrullend papier of leer; vaak met opschrift of intern versierd., mascaronGehouwen versiering onder de vorm van een (fantastisch) mensen- of dierenmasker., vruchten, enz.

Op nr. 18, gevel in oranjekleurige baksteen met elementen in witsteen en similiBepleistering ter imitatie van natuursteen.. Bow-windowErker (afk. Engels, van bow: buiging, en window: venster) die door haar gebogen vorm integrerend deel uitmaakt van de gevel en de achterliggende ruimte. en terras met smeedijzeren traliewerk. Gebogen kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). tussen twee topstukken in cartoucheOmlijsting van een uitspringend vlak in de vorm van ingesneden en omkrullend papier of leer; vaak met opschrift of intern versierd. met mascaronGehouwen versiering onder de vorm van een (fantastisch) mensen- of dierenmasker. onder vuurpotOrnament in de vorm van een vuurpot.. Bewaard schrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  met roedeverdeling; raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. soms met gewelfde tussendorpelStenen dorpel die een deur of venster horizontaal in tweeën deelt. en uitwaaierende roedeverdeling in bovenlichtBovenste gedeelte van een raam- of deurkozijn, gescheiden door een dwarsregel; soms voorzien van glas-in-lood en/of roeden..

Op nr. 20, gevel in similiBepleistering ter imitatie van natuursteen. met witstenen elementen. Benedenverdieping met doorlopende  schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren.. Bow-windowErker (afk. Engels, van bow: buiging, en window: venster) die door haar gebogen vorm integrerend deel uitmaakt van de gevel en de achterliggende ruimte. en terras met balustersVaasvormige spijl van een borstwering.. HoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel. met stenen gebogen kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement)., doorbroken door een ovale oculusKlein rond, ovaal of polygonaal venster. tussen vleugelstukken, vroeger onder een eveneens gebogen kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). en vuurpotOrnament in de vorm van een vuurpot.. MansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken. met twee dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. van latere datum. RaamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. vervangen. Bewaarde opengewerkte smeedijzeren deur.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 18: 77-18; 20: 77-20; 22: 77-22.