Typologie(ën)

loods

Ontwerper(s)

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Het monumentale erfgoed van België. Koekelberg (DPC-DCE - 2020-2023)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch

Onderzoek en redactie

2020-2022

id

Urban : 40224
lees meer

Beschrijving

Bijgebouwen van het eigendom van aannemer Oscar Ruelens, uit 1888.

Het bedrijf van aannemer Oscar Ruelens bevond zich aan de Leopold II-laan. Vanaf 1888 liet hij allerlei bijgebouwen en opslagplaatsen optrekken langs de Herkoliersstraat. Hij kon deze grond kopen na de sloop van het voormalig Goussaertpensionaat in het kader van de aanleg van de Leopold II-laan. In die laan liet hij een geheel van huizen optrekken (zie Leopold II-laan 276 tot 288), een tweede in de Herkoliersstraat (zie nr. 85 tot 95).
Op het grondgebied van Sint-Agatha-Berchem is een plein naar hem vernoemd.

Aan de kant van de Herkoliersstraat: twee bepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. blindeZonder opening; blind venster, schijnopening. gevels met daarin een garagepoort van recente datum.
Linker zijkant: twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) over drie bouwlagen, met vóór de eerste een aanbouw onder plat dak.
Rechter zijkant: zes traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) over drie bouwlagen, met vóór de eerste een aanbouw onder plat dak. Bakstenen gevels. Derde traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) breder, met een brede gevelopening en een puntgevelGevel waarvan de top driehoekig is. met oculusKlein rond, ovaal of polygonaal venster.. Ankers geven het bouwjaar weer: "1888".
Enkele bewaarde ramen in de zijgevels; van enkele kroonlijstenStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). zijn de lamberkijnenDraperie in guirlandevorm, al dan niet met kwasten; vaak geschilderd of nagebootst in hout, metaal, ... bewaard.