Typologie(ën)

herenhuis

Ontwerper(s)

Tilman-François SUYSarchitect1843

Stijlen

Neoclassicisme

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 30437
lees meer

Beschrijving

Op hoek met Kleine Zavel. Monumentaal herenhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp van architect Tilman François Suys, 1843, gebouwd in opdracht van hertog Prosper-Louis d’Arenberg.

Drie bouwlagen + souterrainHoge kelder of half verzonken verdieping. en respectievelijk acht en zes traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) onder zadeldak. BepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. gevel, met gebruik van natuursteen voor de benedenverdieping in afgevlakte bossageIn oorsprong een gevelbehandeling waarbij ruwgehakte, rechthoekige blokken natuursteen uit de loodlijn steken en de gevel op die manier een fors, rustiek (rustica) karakter verleent; later op gevel vormelijk geïmiteerd door middel van uitspringend al dan niet bepleisterde bakstenen blokken of banden (doorlopende schijnvoegen). en de hoekblokken, hardsteen voor de geprofileerde plint, kordons en vensteromlijstingen.
De vier rechter traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in de Karmelietenstraat, heden met doorlopende gevelbehandeling, komen in het ontwerp met een vlakke, onversierde gevelbehandeling voor. Geleding in horizontale registersVensterstrook in een topgevel., aan de uiteinden gemarkeerd door hoekkettingen. Rechthoekige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur., verdiept op de benedenverdieping, in geriemde omlijsting op de eerste - met doorgetrokken lekdrempels - en op de lagere tweede verdieping. Centrale rondboogpoort voorzien van schamppalen. Hoofdgestel gevormd door een kordonUitspringende, horizontale geleding over de hele breedte van een gevel, om verdiepingen te markeren of als verlenging van de (lek)dorpels., panelenfries en kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).. Huidige attiek, opgevat als balustradeHekwerk van spijlen of balusters. met postamenten1. Rechthoekig voetstuk van een standbeeld; - 2. Balkvormige stenen bekroning; - 3. Stenen zijstukken van een balkonborstwering., toegevoegd in 1926- 1927, bij een grondige inwendige verbouwing, zie ook de insteekverdieping in de drie rechter traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), onder leiding van architect E. Jaspar, i.o.v. het Comité Spécial du Kantanga.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 19274 (1843), 34378 (1926-1927).