Typologie(ën)

kantoorgebouw

Ontwerper(s)

HERPAINaannemer1998

SAMYN & ASSOCIÉSarchitectenbureau1992-1998

Stijlen

Hightech

Inventaris(sen)

  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Technisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2023

id

Urban : 40210
lees meer

Beschrijving

Kantoorgebouw naar een ontwerp van ingenieur-architect Philippe Samyn & associés, 1992-1998, gelegen langs het Jubelpark, op de hoek gevormd door de Michelangelolaan met de Kortenberglaan. Het project hield eveneens de gevelrestauratie van drie burgerwoningen in neoclassicistische stijl uit 1895 in (zie Michel Angelolaan nr. 82, 84 en 86) en de inrichting van de omliggende openbare ruimten, alsook de ontmanteling en heropbouw van twee gevels uit 1896 in dezelfde Michelangelolaan.

Functioneel kantoorgebouw met acht bouwlagen. Hybride structuur bestaande uit beton, waarop een (gebogen) ijzerstructuur met houten (wegneembare) spanten ter hoogte van de technische verdieping. De schil van het gebouw bestaat uit een asymmetrisch gebogen en lichte glasvliesgevel, opgehangen aan de structuur. Deze ‘huid’ bestaat uit horizontale rijen van afwisselend panelen (zonder kader) van helder glas en geëmailleerde witte glazen hoofdbanden, m.a.w. een delicaat palet van zachte nuances door verschillende soorten glas. Innoverend is dat deze glaspanelen verlijmd zijn op hun kader en gevoegd zijn met een platvolle dichtingskit, waardoor er geen regenwater kan blijven staan in de raamprofielen. Het horizontale karakter van de gevels wordt versterkt door gegalvaniseerde stalen loopbruggen die voor schaduw zorgen en het reinigen van de gevel mogelijk maken.

De opmerkelijke kromming van de gevels zorgt voor een vermindering van lichtreflectie, terwijl de bolle vorm een minimale schaduw werpt op de tegenoverliggende woningen.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 95303 (1992), 105560 (1993-1998).

Tijdschriften
Norman, A., Philippe Samyn, un architecte sur les chemins de traverse in Les Nouvelles du Patrimoine, 166, 2021, pp. 43-46.