De Champagnedreef is een korte, doodlopende weg die begint aan de Tastevindreef.

Ze maakt volledig deel uit van de Messidorwijk,
die op de terreinen van het voormalige eigendom Fontaine (zie notitie Fontaine Vanderstraetenlaan) werd gevestigd op initiatief van een hoge functionaris bij het ministerie van Financiën, Jean Gaillard. Het was diens wens om huizen met een lage huurprijs te bouwen die in hoofdzaak voor de werknemers van het ministerie waren bestemd. Het was architect Georges de Hens die de plannen tekende. De eerste huizen verrezen vanaf 1952. Kasteel Fontaine werd in 1953 afgebroken om de werken voort te kunnen zetten. De straten van de tuinwijk werden aangelegd naarmate de werken vorderden: eerst de Wijnoogstdreef en de Bacchantensquare in 1952, dan de Tastevindreef, de Fustendreef, de Wijnpersdreef, de Trosdreef, de Champagnedreef, de Anjoudreef (gedeeltelijk op grondgebied Ukkel) en de Tourainedreef (in Ukkel) in 1954.

De straatnamen in de Messidorwijk herinneren allemaal aan het domein Wijngaard en de voormalige wijngaard van de abdij (zie notitie Fontaine Vanderstraetenlaan).

De huizen van de tuinwijk (per twee tot zeven gegroepeerd) zijn gebouwd volgens typeplannen die aan het onregelmatige terrein werden aangepast.

Bronnen

Archieven
GAV/DS 15982 (1952), 16256 (1954), 16376 (1954).

Publicaties en studies
HUSTACHE, A., Forest, CFC-Editions, Brussel, 2001 (coll. Guide des communes de la Région bruxelloise).

Tijdschriften
"Le château Fontaine-Vanden Straeten (sic) – Kasteel Fontaine Vanden Straeten (sic)", Forest Info Vorst, 2010, p.15.