De Bollinckxstraat verbindt de Internationalelaan in Anderlecht met het Stationplein in Vorst.

Het gedeelte van de Bollinckxstraat dat op grondgebied Vorst ligt, vormde oorspronkelijk samen met de Stationstraat de Koijestraat (Koeienstraat), een oude weg die van het dorpscentrum (Dries) naar de weiden ten westen van de abdij leidde. Na de bouw van station Vorst-Zuid kreeg het eerste gedeelte de naam Stationstraat en het tweede de naam Bollinckxstraat. Op grondgebied Anderlecht volgt de Bollinckxstraat een deel van het tracé van de Oude Herbaene van Halle en Ruijsbroeck naer Brussel, waarvan ook de Hertstraat deel uitmaakt. De Bollinckxstraat werd aangelegd bij K.B. van 21.09.1876. Haar tracé werd nadien hernomen en gewijzigd in het kader van de K.B.’s van 11.07.1923, 09.03.1927 en 06.05.1935.

Haar naam is een eerbetoon aan een zekere Bollinckx, een industrieel uit het einde van de 19eeeuw wiens fabrieken op grondgebied Anderlecht waren gevestigd.

De bebouwing van de straat is uitsluitend industrieel. Vanaf 1900 verrezen er diverse fabrieken, onder meer de zeepziederij van de gebroeders Lever, die de Sunlight­-zeep op basis van plantaardige olie ontwikkelden; de fabriek werd in 1904 langs de spoorweg gebouwd, ver inspringend ten opzichte van de straat. Het hele bouwblok tussen de Bollinckxstraat en de Zijdeweverijstraat wordt thans ingenomen door de gebouwen van Unilever, na de fusie van de Nederlandse Margarine Unie en de Britse zeepfabrikant Lever Brothers in 1930 om aan de crisis het hoofd te bieden; zo ontstond de bekende multinational. Een deel van het oorspronkelijke gebouw is bewaard gebleven en tot kantoorruimte herbestemd. In het Brusselse Gewest zijn nog verscheidene oude, op blinde muren geschilderde Sunlight-reclames bewaard.

In de straat bevindt zich ook een waterzuiveringsstation.

Bronnen

Archieven
GAV/OW 10, 16, 26.

Publicaties en studies
Inventaire visuel de l’architecture industrielle à Bruxelles - Forest, AAM, Brussel, 1980-1982, fiche 52.
VERNIERS, L., Histoire de Forest-lez-Bruxelles, A. De Boeck, Brussel, 1949.

Websites
Avec Sunlight, William Lever a réinventé la réclame