Deze kleine rechte straat verbindt de Luikstraat met de Brusselse Steenweg en loopt langs een van de zijgevels van het gemeentehuis van Vorst (zie Brusselse Steenweg 59). Ze is met de Pastoorsstraat verbonden via de Oude Pastoriestraat.

De weg maakt deel uit van de straten uitgevaardigd bij K.B. van 12.06.1877 dat het algemeen rooiplan vastlegde van de Drieswijk, opgemaakt door de ingenieur der Bruggen en Wegen J. Poncelet. De straat volgt de bedding van een oudere weg, die oorspronkelijk Schoolstraat heette omdat ze liep langs de eerste gemeenteschool, die
in 1828 door Willem I, koning der Nederlanden, werd ingehuldigd. Tot dan gaf de eerste onderwijzer les in een kleine ruimte naast een galanteriezaak aan de Brusselse Steenweg 21. Na de Belgische Omwenteling huisvestte het gebouw ook de diensten van het gemeentebestuur, die het in 1893 volledig innamen nadat de klaslokalen naar een nieuwe instelling aan de Driesstraat waren overgebracht (zie Driesstraat 25-27). Uiteindelijk werd de school in 1934 gesloopt, terzelfder tijd als de pastorie, om de bouw van het huidige gemeentehuis mogelijk te maken (zie Brusselse Steenweg 59).
Vóór de aanleg van de spoorlijn Brussel-Luttre in 1870 liep de Barcelonastraat door tot aan de Monte-Carlolaan.

De straat werd in 24.12.1915 herdoopt als herinnering aan
cabaret À Barcelone, dat zich vroeger op de hoek met de Brusselse Steenweg bevond en in 1978 werd gesloopt.

De rooilijn van de straat werd aangepast bij K.B. van 10.02.1923, dat zelf nadien werd gewijzigd krachtens het Projet de modification des alignements des voies publiques autour du nouvel hôtel communal vastgelegd bij K.B. van 15.05.1939. Dat laatste besluit voorzag onder meer in de onteigening ten algemene nutte van de gehele bestaande bebouwing. Deze bebouwing, die uiteindelijk in de loop van de jaren 1990 werd afgebroken, samen met die van de Luikstraat, dateerde hoofdzakelijk uit de tweede helft van de 19e eeuw en bestond uit hoeven en kleine huizen die typisch waren voor het vroegere rurale uitzicht van het centrum van Vorst. Huizen van dit type treffen we nog langs de Driesstraat of de Waterstraat aan, hoewel de meeste ervan ondertussen zijn gewijzigd.

Bronnen

Archieven
GAV/OW Barcelonastraat Niet-geklasseerd fonds.

Publicaties en studies
DE PANGE, I., In het hart van Vorst, Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Brussel, 2008 (coll.
Brussel, Stad van Kunst en Geschiedenis, 47).
FRANCIS, J., La chanson des rues de Forest, Louis Musin, Brussel, 1976, p. 37.
HUSTACHE, A., Forest, CFC-Editions, Brussel, 2001 (coll. Guide des communes de la Région bruxelloise).
VERNIERS, L., Histoire de Forest-lez-Bruxelles, A. De Boeck, Brussel, 1949, pp. 29, 32.
VOKAER, J.-P., Par les rues de Forest. Etude sur la toponymie locale, Brussel, 1944, pp. 86, 89.