Onderzoek en redactie

2020-2022

 

De Fakkelloopstraat is een korte straat tussen de Émile Sergijselsstraat en de Herkoliersstraat.

Na 1916, toen in Dilbeek een stuk grond werd verworven voor de aanleg van de begraafplaats van Koekelberg, kon achter de Sint-Annakerk een nieuwe wijk komen. Vanaf 1922 werden de eerste plannen voor de nieuwe wijk uitgewerkt. Na de definitieve ontruiming van de voormalige gemeentelijke begraafplaats in 1931 konden de nieuwe straten aangelegd worden. Er kwamen toen drie nieuwe straten: de Fakkelloopstraat, de Veiligheidsstraat en de Émile Sergijselsstraat. De Fakkelloopstraat bevindt zich waar de noordwestelijke grens van de voormalige begraafplaats lag. Het tracé omvat de Cadolgang, die toen helemaal verdween, net als tal van oude huizen in het laaggelegen deel van de Herkoliersstraat.

De naam van de straat is ingegeven door de Nationale Fakkelloop, een plechtigheid die sinds 1920 jaarlijks werd georganiseerd ter nagedachtenis van en uit solidariteit met de strijders van de Eerste Wereldoorlog. Enkele dagen voor 11 november vertrokken in de uithoeken van het land aangestoken fakkels, die via alle Belgische provincies op de avond van 11 november bijeenkwamen bij het graf van de onbekende soldaat aan de voet van de Congreskolom in Brussel. Als nationaal evenement verdween deze plechtigheid in 2004, maar een aantal plaatselijke verenigingen houdt de traditie levend.

Op de hoeken van de Fakkelloopstraat met de Herkoliersstraat staan appartementsgebouwen van De Koekelbergse Haard uit 1934 (nr. 27) en 1954 (nr. 24). De rest van straatkant met pare huisnummers is in 1959-1960 volgebouwd met appartementsgebouwen van architect Frank L. Jansen, die in de wijk een groot aantal ontwerpen op zijn naam heeft staan. De onpare straatkant is nagenoeg volledig ingenomen door de zijgevel van de gemeentelijke meisjesschool (zie Émile Sergijselsstraat).



Bronnen

Archieven
GAK/DS 24: 4033-60 (1954); 27: 2702-27 (1934).

Publicaties en studies
STEPMAN, C., VERNIERS, L., Koekelberg dans le cadre de la région nord-ouest de Bruxelles, De Boeck, Brussel, 1966.
SUTTER, D., Koekelberg. Au fil du temps… Au cœur des rues…, Drukker, Parijs, 2012.
TONDEUR, F., Koekelberg, CFC-Éditions, Brussel, 2000.