Onderzoek en redactie

2020-2022

 

De Handelskantoorstraat is een korte, rechte straat tussen de Omer Lepreuxstraat de Sint-Agatha-Berchemselaan. Ze kruist de Emile Derooverstraat.

Op 11.10.1919 werd een wet goedgekeurd om de tussenkomst van de staat op het vlak van sociale woningen te regelen (Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken). Tegelijk werd een coöperatieve vennootschap opgericht, de Comptoir national des matériaux, om snel en goedkoper te kunnen bouwen. Die deed dienst als bevoorradingscentrale maar ook als onderzoeks- en experimenteercentrum om goedkopere bouwmethodes te vinden, evenals bouwmaterialen die traditionele baksteen en natuursteen konden vervangen. De Comptoir national verrichtte eveneens vastgoedoperaties met de gemeenten als partner. In 1929-1930 verwierf de Comptoir national des matériaux grond tussen de Basilieklaan en de Sint-Agatha-Berchemselaan, om daar meer dan 400 huizen en appartementen voor bedienden te bouwen die tegen kostprijs zouden worden verkocht. In 1930 gaf dat aanleiding tot de aanleg van twee nieuwe straten: de Émile Derooverstraat en de Omer Lepreuxstraat, vernoemd naar de mannen die aan het hoofd stonden van de Comptoir national. In 1931 kwamen daar de Handelskantoorstraat en de M.-L. Uytroeverstraat bij.

De Émile Derooverstraat, Omer Lepreuxstraat en Handelskantoorstraat werden tussen 1929 en 1933 op verzoek van de Comptoir national des matériaux bebouwd met eengezinswoningen, zowel individueel als gegroepeerd. De hoekpercelen werden bebouwd rond 1959-1960. Toen ging het om appartementsgebouwen die op verzoek van particulieren werden opgetrokken. De doorgetrokken delen van de É. Derooverstraat en O. Lepreuxstraat, aan de kant van de Kasteellaan, werden bebouwd tussen 1989 en 1993.

Bronnen

Publicaties en studies
STEPMAN, C., VERNIERS, L., Koekelberg dans le cadre de la région nord-ouest de Bruxelles, De Boeck, Brussel, 1966.
SUTTER, D., Koekelberg. Au fil du temps… Au cœur des rues…, Drukker, Parijs, 2012.
TONDEUR, F., Koekelberg, CFC-Éditions, Brussel, 2000.