Onderzoek en redactie

2013-2015

 

Bekijk de weerhouden gebouwenDeze laan verbindt de Generaal Jacqueslaan met de Arnaud Fraiteurlaan.

De Pleinlaan werd ontworpen in 1877, samen met het oefenplein en de kazernes. Ze omsloot het hele oefenterrein. Op 01.01.1917 werd haar naam veranderd in Triomflaan, en enkel het volledig Elsense gedeelte behield zijn oorspronkelijke naam.

Aan pare zijde loopt de laan langs de site ingenomen door de gebouwen van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles (zie ULB/VUB Campus Oefenplein).

De onpare zijde vormt onderwerp van een Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) van blok 251 (noordelijk gedeelte) van de site genaamd “van het station van Etterbeek” te Elsene, opgemaakt door de technische dienst van de gemeente Elsene, en werd definitief aangenomen door de Gemeenteraad op 31 oktober 1991. Dit BPA voorzag in de bouw van gebouwen voor commerciële, productieve en/of administratieve functies rekening houdend met, of ter versterking van de universiteitscampus van de VUB/ULB. De bouwhoogte van de gebouwen werd vastgelegd op 7 bouwlagen, aan de uiteinden van het BPA tot 8 bouwlagen. Daarop volgde de vastgoedoperatie La Plaine Development dat tussen 1992 en 1995 werd uitgevoerd in opdracht van de vastgoedontwikkelaar L’Immobilière Bernheim-Outremer en werd uitgetekend door de tijdelijke vereniging gevormd door het architectenbureau Henri Montois, het bureau L’Atelier en het bureau CERAU. Zij tekenden samen voor de huidige vijf kantoorgebouwen (zie nr. 1, 5, 9-11, 15 en 17). De voor het Franse automerk gebouwde Garage Renault bestaande uit een volledig met glas bekleedde, cilindervormige showroom met bijhorende garage in postmodernistische stijl dateert uit 1993 naar een ontwerp van het architectenbureau Schotte-Proesmans (zie nr. 21).