Typologie(ën)

Spoorwegerfgoed

Ontwerper(s)

INCONNU - ONBEKEND1890-1910

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Het monumentale erfgoed van België. Jette - historische kern (DPC-DCE - 2020-2023)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2022-2023

id

Urban : 41761
lees meer

Beschrijving

Voormalig spoorweggebouw in eclectische stijl, ca. 1900, langs de spoorlijn Brussel – Dendermonde die in 1858 werd geopend.

Het spoorweggebouw controleerde de toenmalige verkeersovergang met de de Wemmelse Steenweg en gaf onderdak aan de poortwachter. Rond 1965 werd deze doorgang opgeheven en werd een ondertunneling van de spoorweg voorzien in het verlengde van de nabijgelegen Eugène Toussaintstraat.

Rechthoekig vrijstaand bakstenen gebouw met hardstenen elementen onder tentdak. Rechthoekige en getraliede tweelichtenTweedelige lichtopening, door deelzuiltje gesplitst. op de benedenverdieping. Verdieping voorzien van doorlopende  vensterregistersDoorlopende horizontale aaneenschakeling van vensters. met drie glasdeurenDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat. uitgevend op een doorlopend balkon op ijzeren consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. en met ijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. langs de spoorweg. Trapezoïdale erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. langs de Wemmelse Steenweg. Sterk uitkragende kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement)..


Bronnen

Tijdschriften
VAN DEN HAUTE, R., ‘Quand la voie ferrée atteignit Jette et Ganshoren’, Graafschap Jette, 13, 1977-1978, pp. 8-14.