Typologie(ën)

brug

Ontwerper(s)

Inventaris(sen)

  • Het monumentale erfgoed van België. Anderlecht-Kuregem (Archistory - 2017-2019)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Technisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2019

id

Urban : 39751
lees meer

Beschrijving

Kunstwerk bestemd voor de westelijke ringspoorlijn. Ze verbindt het Zuidstation met het station van Schaarbeek en werd in 1871 ingehuldigd. De brug, die wellicht in de jaren 1900 werd gebouwd, is uitgevoerd in baksteen en hardsteen en bestaat uit vier korfbogenBoog samengesteld uit een aantal ineenvloeiende cirkelbogen die samen nagenoeg een liggende ellips vormen.. Twee soortgelijke bruggen liggen meer noordwaarts op de lijn, in de Grondelsstraat en in de Kommenstraat (zie notitie).

De twee noordelijke bogen leidden vroeger naar Klein-Eiland, terwijl de zuidelijke rechtstreeks toegang gaven tot het goederenstation Brussel-Klein-Eiland. Rond 2000 werd de noordelijke weg omgevormd tot fietspad en werden de middelste wegen de twee rijvakken van de Tweestationsstraat, terwijl de zuidelijke boogConstructie waarvan de beschrijvende lijnen delen van cirkels of gebogen lijnen zijn en waarin alle drukkrachten optreden. nog altijd toegang geeft tot de site van het oude station.

Aan de twee zijden, korfboogarcades belijnd door een uitspringende friesHorizontale band om een muurvlak in te delen of aan de bovenzijde te begrenzen; al dan niet beschilderd of versierd (terracotta, sgrafitto, cementtegels…). versierd met bogenConstructie waarvan de beschrijvende lijnen delen van cirkels of gebogen lijnen zijn en waarin alle drukkrachten optreden.. Boven de pijlers1. Muurstut zonder entasis (kromming), mogelijk met basis en kapiteel; - 2. Massief gemetseld of betonnen steunelement met gewoonlijk rechthoekige doorsnede (vb. bruggepijler,…), kleine uitkragende arcadeEén of meerdere bogen, steunend op zuilen of pijlers; kan ook blind zijn. met stenen lisenenDecoratieve, uitspringende, verticale geleding, vaak met andere liseen verbonden door boog(fries).. Vóór 1930 werd de brug, net als de twee naburige kunstwerken, voorzien van borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. in feller gekleurde rode bakstenen. Ze werden opengewerkt met getoogde muuropeningen met zes monelenStenen vensterstijl. en uitspringende muurvlakken die op de uitkragende arcadesEén of meerdere bogen, steunend op zuilen of pijlers; kan ook blind zijn. rusten. Aan de kant van het station werd de spoorlijn vóór 1930 verbreed, waardoor de stenen borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. op een betonnen uitkraging moest worden verplaatst.

Tussen de Tweestationsstraat en de Kommenstraat loopt de verhoogde spoorlijn op een talud aan de oostzijde en een muur aan de westzijde, geritmeerd door beraapte arcades met pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. en steekbogen gecementeerdMet portlandcement bestrijken. met imitatievoegen, onder een metalen borstwering.


Bronnen

Publicaties en studies
CULOT, M. [red.], Anderlecht 1. Inventaire visuel de l’architecture industrielle à Bruxelles, AAM, Brussel, 1980, fiche 35.