Typologie(ën)

winkel

Ontwerper(s)

Adolphe STAATJEarchitect1941

Stijlen

Modernisme

Inventaris(sen)

  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Het monumentale erfgoed van België. Anderlecht-Kuregem (Archistory - 2017-2019)
  • Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed 1939-1999 (ULB)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016, 2019

id

Urban : 36464
lees meer

Beschrijving

Modernistisch gebouw, oorspronkelijk bestemd voor een kantoor en magazijn, ontworpen in 1941 door architect Adolphe Staatje voor Jos. Vanhoff, concessionaris van gereedschapswerktuigen, en rond 1923 gebouwd op een perceel dat uitmondt op nr. 47 Poincarélaan. Gesigneerd op de sokkel “AD.STAATJE / ARCHITECTE S.C.A.B.”.

Geschiedenis

Rond 1860 werd aan de laan een neoclassicistisch huis met vier traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) en een inrijpoort gebouwd, dat in 1928 door architect A.
Crollaer art-decostijl werd heropgebouwd om er het magazijn en de woning van Jos Vanhoff in onder te brengen. Het gebouw werd toen aangevuld met een achterliggend magazijn onder schilddakDak met twee driehoekige dakvlakken aan de smalle zijde en twee trapeziumvormige aan de lange zijde. – een voormalige feestzaal – gevolgd door een binnenkoer en een toonzaal voor de machines. Die verving of hergebruikte een groot volume dat al op een kaart uit 1881 aangegeven stond. Een volume aan de rechterkant ervan werd in 1930 verhoogd. In 1941 werd het eigendom uitgebreid tot aan de Plantinstraat, ten koste van de omheinde binnenplaats en van de bijgebouwen van een herenhuis (ca. 1860) gelegen Brogniezstraat nr. 15. Dat huis werd door Vanhoff gekocht en door dezelfde Staatje in datzelfde jaar gesloopt en vervangen door een groot modernistisch appartementsgebouw, waarin de hoge ingang werd opengewerkt van een onderhoudsloods die was verbonden met het nieuwe volume aan de Plantinstraat. Het bedrijf werd in 1950 overgenomen door Sovemo, dat in 1956 het aanpalende hoekhuis aan de kant van de laan sloopte om nr. 47 naar oorspronkelijk model te verlengen (n.o.v. architecten Crickx en Tassoul). Nadien werd de benedenverdieping van dit gebouw verbouwd.

Beschrijving

De uitbreiding naar de Plantinstraat uit 1941 heeft een gevel in gele baksteen met beklemtoonde horizontale voegen, op een hardstenen sokkel.
Van rechts naar links, verlenging van het volume van de toonzaal (magazijn), met een monumentale beglaasde ingang, een halfrond kantoor inspringend t.o.v. de gevel, en een schuine inrijpoort. Een kleine kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). in similiBepleistering ter imitatie van natuursteen. bekroont het geheel.
De ingang van het magazijn wordt opgedeeld door twee zuiltjes verbonden door een tussendorpelStenen dorpel die een deur of venster horizontaal in tweeën deelt. waarop een fijne geprofileerde latei rust, het geheel in gewapend beton. Oorspronkelijk zou het bovenlicht worden versierd met de naam van de handelaar in grote losse letters; erboven bevat een tondo van gekleurd glas nog altijd diens monogram. Een groot rechthoekig venster verlicht het kantoor; de schuine vensterbank sluit aan op de drieledige afschuining van de onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen. rechts.
De verwijdende omlijstingen van alle muuropeningen en de zuiltjes rond de ingang zijn bekleed met kleine beige keramiektegels. Het raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. was oorspronkelijk volledig van metaal gemaakt, met een volle kantelpoort en een ijzeren roedeverdeling voor het vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. van het kantoor en de grote ingang.

Bronnen

Archieven
GAA/DS 21436 (28.12.1928), 22626 (11.04.1930), 31242 (29.04.1941), 37636 (27.03.1956); Brogniezstraat 15: 31303 (05.06.1941).

Tijdschriften
Almanachs du Commerce et de l’Industrie, “Anderlecht (boul. d’)”, 1923.

Kaarten / plannen
POPP, P. C., Plan parcellaire de la commune de Anderlecht. Développement du village et des Hameaux de Cureghem, de Vee Weide et het Eiland, begin jaren 1860. 
Bruxelles et ses environs, Militair Cartografisch Instituut, 1881. 
Bruxelles et ses environs, Militair Cartografisch Instituut, 1893.