Typologie(ën)

woning

Ontwerper(s)

A. VANDERHEGGEN1876

M. DE VROEDEarchitect1945

Stijlen

Modernisme
Neoclassicisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)
  • Het monumentale erfgoed van België. Anderlecht-Kuregem (Archistory - 2017-2019)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016, 2019

id

Urban : 34965
lees meer

Beschrijving

Zes huizen in neoclassicistische stijl die behoren tot een groep van twintig woningen die in 1876 werd ontworpen door architect Ad. Vanderheggen voor een zekere Allard, van nr. 39 tot nr. 81, met uitzondering van nr. 47-49. Nr. 39 tot 43, 51 tot 59 en 67 tot 77 werden allemaal verbouwd. Nr. 79 kreeg een modernistische gevel in 1945 (n.o.v. architect M. De Vroede).

Alle huizen hebben hetzelfde grondplan, maar er zijn zes verschillende geveltypen: type 1 voor nr. 51, 53 en 79, 81, type 2 voor nr. 61 tot 65, type 3 voor nr. 43 en 45, type 4 voor nr. 73 tot 77, type 5 voor nr. 67 tot 71 en type 6 voor nr. 39, 41 en 55 tot 59.

Opstanden van drie bouwlagen en twee gelijke traveeën.

Op nr. 45, bakstenen gevel, rijkelijk versierd met bepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. en beschilderde elementen. Onderbouw met bossageIn oorsprong een gevelbehandeling waarbij ruwgehakte, rechthoekige blokken natuursteen uit de loodlijn steken en de gevel op die manier een fors, rustiek (rustica) karakter verleent; later op gevel vormelijk geïmiteerd door middel van uitspringend al dan niet bepleisterde bakstenen blokken of banden (doorlopende schijnvoegen).. Gevel versierd met banden, doorlopend op de omlijstingen van de muuropeningen. Op de benedenverdieping, glasdeur met balustradeHekwerk van spijlen of balusters.. Muuropeningen op de verdiepingen onder latei met drie sluitstenen, bekroond door een frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening. met timpaanMonumentaal driehoekig of segmentvormig boogveld, meestal besloten in een fronton; vaak rijkelijk versierd. versierd met een lauwerkrans op de eerste verdieping en een kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). op de tweede. Op de eerste verdieping, boogvormige balkons met balustradeHekwerk van spijlen of balusters., op een imposante druiper met leeuwenkop. Oorspronkelijke kroonlijst. Oorspronkelijke deur met hoog bovenlichtBovenste gedeelte van een raam- of deurkozijn, gescheiden door een dwarsregel; soms voorzien van glas-in-lood en/of roeden. versierd met glas-in-lood.

Op nr. 61, 63 en 65, pijlers1. Muurstut zonder entasis (kromming), mogelijk met basis en kapiteel; - 2. Massief gemetseld of betonnen steunelement met gewoonlijk rechthoekige doorsnede (vb. bruggepijler,…) met bossageIn oorsprong een gevelbehandeling waarbij ruwgehakte, rechthoekige blokken natuursteen uit de loodlijn steken en de gevel op die manier een fors, rustiek (rustica) karakter verleent; later op gevel vormelijk geïmiteerd door middel van uitspringend al dan niet bepleisterde bakstenen blokken of banden (doorlopende schijnvoegen). op de benedenverdieping, en glasdeur met gietijzeren borstwering. Muuropeningen op de verdiepingen tussen pilastervormige stijlen onder kroonlijst, bekroond door een tweede kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). op consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. die op de eerste verdieping een boogvormig frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening. met volutenSpiraalvormig ornament; meestal gebruikt als aanzetstuk van topgevels, bij deur- en vensteromlijstingen of als steunbeer. vormt dat door een bolvormig topstuk wordt onderbroken (bollen enkel bewaard op nr. 61). Op de eerste verdieping, doorlopend  balkon met gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust., op hoekconsoles en centrale druiper met cartoucheOmlijsting van een uitspringend vlak in de vorm van ingesneden en omkrullend papier of leer; vaak met opschrift of intern versierd.. Onderbouw op latere datum voorzien van een garagepoort op nr. 63. KroonlijstenStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). bewaard, evenals het raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. van de vensters op nr. 63 en 65 en de dwarsregelEen dwarsregel deelt het kozijn van een deur of raam horizontaal op. van de deur op nr. 65.

Op nr. 79, benedenverdieping met hardstenen parement en omlijsting met keellijst. Deur onder stenen kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). en impostvensterVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak.. Hoog vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. boven een garagepoort. Verdiepingen bekleed met gele brikettenBaksteenvormige tegel die op het reeds bestaande gevelvlak wordt aangebracht ter imitatie van een bakstenen gevel. en versierd met banden rechtopstaande oranje brikettenBaksteenvormige tegel die op het reeds bestaande gevelvlak wordt aangebracht ter imitatie van een bakstenen gevel.. Vierkante gestapelde erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. tot aan de boogvormige kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).. Muurdammen in gele keramiek. Doorlopende vensterdorpels in bruine keramiek, op de hoeken belijnd door twee boven kordonlijsten in hetzelfde materiaal. Schrijnwerk vervangen, behalve dat van het impostvensterVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak..

Op nr. 81, benedenverdieping versierd met pilasters met schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren.. Op de verdiepingen, glasdeurenDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat. met sleutelSluitsteen van een opening; weerhoudt de gewelfstenen in een boog of gewelf. met cartoucheOmlijsting van een uitspringend vlak in de vorm van ingesneden en omkrullend papier of leer; vaak met opschrift of intern versierd. op de eerste verdieping en versierde sleutelSluitsteen van een opening; weerhoudt de gewelfstenen in een boog of gewelf. op de tweede, achter respectievelijk een doorlopend  balkon met drie consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. en Franse balkons, met gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. Borstwering op de benedenverdieping verwijderd. Bewaarde kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).. Schrijnwerk vervangen.

Bronnen

Archieven
GAA/DS
 1291 (05.10.1876); 7931762 (23.01.1945).