Typologie(ën)

portiek/poort

Ontwerper(s)

INCONNU - ONBEKEND1750-1775

Stijlen

Rococo

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 32662
lees meer

Beschrijving

In kern traditioneel diephuis, oorspronkelijk met twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldakDak met twee hellende dakvlakken., opklimmend tot 17e eeuw. Cf. bewaarde eerste twee geledingen van de vroegere topgevelHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt., balkenlagen en dakstructuur, en de achtergevel. Gevelfront in laatclassicistische stijl aangepast eind 18e-begin 19e eeuw, met een bijkomende verdieping en een bekronend frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening.. Voorheen herberg zogenaamd A Saint Jean Baptiste, volgens een heden verdwenen gevelsteenStenen plaat of blok, aangebracht in of op een gevel, met opschrift. gesticht in 1838, lokaal van de in 1833 opgerichte schuttersvereniging Grand Serment des Archers au Berceau de Guillaume Tell.

Tot voor kort bepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. en beschilderde, doch recent ontpleisterde gevelopstand. Eerste twee bouwlagen opgebouwd uit bak- en zandsteen, met geprofileerde sokkel, speklagen ter hoogte van de dorpelsHorizontaal bouwonderdeel van een venster of deur (onderdorpel, tussendorpel, bovendorpel)., kwartholle negblokken van de vroegere kruiskozijnen met wigvormig ontlastingssysteem en rechte muurankers. Aangepaste rechthoekige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. met toegevoegde lekdrempel en verlaagde latei. Bijkomende lagere derde bouwlaag in baksteenbouw met zelfde vensters. Markante gevelbekroning bestaande uit een gelede architraafHoofdbalk; het onderste, dragende deel van een klassiek hoofdgestel, meestal geleed door banden., een fries met steigergatenGat aan de bovenzijde van een gevel waarin de horizontale dwarsbalken van een steiger werden bevestigd; vaak afgedekt door smeedijzeren (sier)deksel. en een geprofileerd driehoekig frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening. geopend door een rondboogvenster. Spiegelboogdeur met hardstenen omlijsting in Lodewijk XV-stijl uit derde kwart 18e eeuw, in de rechter traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...): geprofileerd kwarthol beloop met neuten, rocailles1. Schelp- of rotsachtig, asymetrisch ornament, waaraan rococo haar naam dankt. - 2. Tuinfolies of rotsachtige tuinconstructies. als sluitsteen en in de zwikkenHoekstuk tussen een boog en de omlijsting waarin de boog gevat is., onder een gebogen waterlijst op gestrekte uiteinden; steenhouwersmerk ,mogelijk te identificeren met J. Lissen + H. Poliart (Arquennes, Feluy).

Achtertuitgevel in verankerde bak- en zandsteenbouw, met muurvlechtingen en resten van vroegere kruiskozijnen. Restauratieproject door architect B. Van Der Wee van 1989, in het kader van de AG-architectuurwedstrijd voor wederopbouw van het bouwblok Lakensestraat/Circusstraat/Nieuwbrug. Niettemin inmiddels gesloopt.