Typologie(ën)

opbrengsthuis
gelijkvloers met handelszaak

Ontwerper(s)

Stijlen

Neoclassicisme

Inventaris(sen)

  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Landschappelijk
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2013-2014

id

Urban : 22990
lees meer

Beschrijving

Op het holronde vlak op de hoek met de Koninklijke Sinte-Mariastraat, geheel van vier analoge opbrengsthuizen in neoclassicistische stijl met commerciële benedenverdieping, nr. 9 ontworpen in 1882.

Opstanden van vier bouwlagen en telkens twee gelijke traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) op het holronde vlak. Op de benedenverdieping, etalage geflankeerd door twee deuren, met hardstenen stijlen met verdiepte schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren.. Houten hoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel.; kroonlijstenStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). bewaard, met lambrekijn op nr. 10 en 11. Franse balkonsBorstwering tussen de dagkanten van een naar binnen openslaand venster dat tot de vloer doorloopt. met balustradeHekwerk van spijlen of balusters. op de eerste verdieping; sommige balustersVaasvormige spijl van een borstwering. zijn vernieuwd. KroonlijstenStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). bewaard. Deuren vervangen, met uitzondering van die rechts op nr. 10 en 11. RaamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. vervangen.

Op nr. 8, twee gelijke traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) aan de Koninklijke Sinte-Mariastraat.
Op nr. 11, één traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) op de zijgevel.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 227-9-10-11.