Onderzoek en redactie

2016-2019

 

Bekijk de weerhouden gebouwenDe Oude Vijversstraat is een doodlopende weg die begint aan de poorten van de Volkswagen-Audifabriek, dan een bocht maakt en tot slot eindigt aan de Sint-Denijsstraat.

Ze werd aangelegd in het kader van het plan voor een ringlaan bepaald bij K.B. van 11.07.1923, die ze toen met de Sint-Denijsstraat verbond. Het begin van haar tracé is thans onderdeel van de Volkswagen-Audifabriek (zie Brits Tweedelegerlaan).

Haar naam herinnert eraan dat het grondgebied Vorst vroeger verscheidene vijvers telde. Een ervan, de meest noordelijke Groote Vijver, lag ter hoogte van de huidige straat en voedde de Geleytsbeek, die de Quakenbeek-molen aandreef. In het begin van de 19e eeuw werden deze vijvers drooggelegd.

De Oude Vijversstraat is uitsluitend met industriële gebouwen bebouwd, waaronder verscheidene metallurgiebedrijven (waaronder de fabriek T.M.T., “Travail Mécanique de la Tôle”) die zijn verdwenen tijdens de verschillende uitbreidingen van de Volkswagen-Audifabriek. Op de hoek met de Sint-Denijsstraat bevinden zich de gebouwen van de voormalige drukinktfabriek Dambremé (zie Sint-Denijsstraat 134-136). Op nr.55-55b bevindt zich de voormalige fabriek Carbrux, herbestemd tot kantoorgebouw (zie dit nummer).

Bronnen

Archieven
GAV/OW 16.

Publicaties en studies
VERNIERS, L., Histoire de Forest-lez-Bruxelles, A. De Boeck, Brussel, 1949.