Bekijk de weerhouden gebouwenDe Globelaan verbindt de Zamanlaan met de Gatti de Gamondstraat (in Ukkel) en kruist de Victor Rousseaulaan en de Fontaine Vanderstraetenlaan.

De Globelaan werd aangelegd in het kader van de het Projet de prolongement de l’avenue Van Volxem et d’avenue reliant le quartier du haut à la place Saint-Denis, vastgelegd bij K.B. van 20.03.1926. Dit plan voorzag in de verlenging van de Van Volxemlaan (Globelaan) en in de verbreding en verlenging van oude wegen (Zamanlaan, Domeinlaan, Boergondiëstraat, Mysteriestraat, Jean-Baptiste Vanpéstraat en Beukenberg). De verlenging van de d’Huartstraat werd ook gepland maar nooit uitgevoerd. De Globelaan werd nadien gewijzigd bij K.B. van 10.01.1962, waarna ze daadwerkelijk werd geopend tussen de Victor Rousseaulaan en Ukkel. Ze doorkruiste de terreinen ingenomen door de begraafplaats van de Beukenberg (zie Beukenberg), die was overgebracht naar de plaats van de huidige begraafplaats van Vorst (op grondgebied Alsemberg).

De Globelaan werd tijdens de jaren 1960 en 1970 bebouwd met enkele grote appartementsgebouwen. Aan pare zijde bevindt zich de zijgevel van concertzaal Vorst Nationaal, en binnen het bouwblok ligt het Adrien Bertelsonstadion, dat uit de jaren 1960 dateert.

Bronnen

Archieven
GAV/OW 31.