Onderzoek en redactie

2020-2022

 

Bekijk de weerhouden gebouwenDe Weversstraat is een korte straat die in een rechte hoek de Schmitzstraat en de Sint-Annakerkstraat verbindt.

De straat loopt waar vroeger het kasteel van de heer van Koekelberg stond, dat al in de 13de eeuw bekend was, in de 17de eeuw werd omgebouwd tot herberg en in het begin van de 19e eeuw werd afgebroken. Het kasteel stond op een eiland in een vijver en was bereikbaar via twee bruggen. Op de oever tegenover het kasteel, waar nu de gemeenteschool Armand Swartenbroeks staat, lag vroeger de kasteelhoeve. Die werd samen met het kasteel met de grond gelijk gemaakt, vóór 1840.

Na 1840 werden op de plaats van de gedempte vijver wegen getrokken: de Val des Rosesstraat en de Weversstraat. In 1918 werden beide straten samen Weversstraat genoemd omwille van het groot aantal wevers dat woonde in de arbeidershuizen die in de tweede helft van de 19de eeuw dicht op elkaar langsheen de weg werden gebouwd. Al die huizen zijn gesloopt.

Tegenwoordig staan er in de Weversstraat hoofdzakelijk recente appartementsgebouwen (jaren 1990-2000). Nr. 24-26 is de gemeenteschool Armand Swartenbroeks, het resultaat van de vergroting van de gemeentelijke jongensschool in de F. Delcoignestraat (nr. 23, 25, zie aldaar) door architect Henri Mardulyn in 1949. De nieuwe lokalen werden in 1957 ingehuldigd. Rond dezelfde periode begonnen de werkzaamheden aan de bouw van de nieuwe gemeentelijke bibliotheek op nr. 28 (zie aldaar), die in 1961 werd ingehuldigd.

Bronnen

Archieven
GAK/DS 
24-26: openbare gebouwen, A. Swartenbroeksschool.

Publicaties en studies
CABUY, Y., DEMETER, S., 
Atlas van de archeologische ondergrond van het Gewest Brussel: 11, Koekelberg, MRBC-MRAH, Brussel, 1995.
STEPMAN, C., VERNIERS, L., Koekelberg dans le cadre de la région nord-ouest de Bruxelles, De Boeck, Brussel, 1966.
SUTTER, D., Koekelberg. Au fil du temps… Au cœur des rues…, Drukker, Parijs, 2012.
TONDEUR, F., Koekelberg, CFC-Éditions, Brussel, 2000.