Onderzoek en redactie

2020-2022

 

Bekijk de weerhouden gebouwenDe Steengroefstraat verbindt het Bastenakenplein met de Sint-Agatha-Berchemselaan.

Ze behoort tot de Koekelbergse Koningswijk. Na het doortrekken van Antwerpselaan naar het plateau van Koekelberg (Leopold II-laan) zouden er meerdere ontwerpen komen voor de aanleg van de Koningswijk in Koekelberg. Het nieuwe plan van aanleg voor het plateau van Koekelberg, uitgewerkt door Victor Besme, werd uiteindelijk op 28.07.1880 goedgekeurd. Het omvatte een uitgestrekt park in het verlengde van de Leopold II-laan, met als blikvanger een nationaal pantheon op het hoogste punt. Rond het park lopen mooie gebogen lanen met bebouwing aan één kant; symmetrisch aan weerszijden van het park vormen kaarsrechte straten een visgraatpatroon. De Steengroefstraat vormt de verbinding tussen twee van die straten. Al stond ze reeds met naamsvermelding op de plannen van 1880, toch werd ze pas laat verkaveld.

De straatnaam zou verwijzen naar een voormalige open steengroeve voor de bouw nabij het huidige Bastenakenplein of, recenter, naar de ‘baksteengrond’ waaruit de bodem in de onmiddellijke omgeving bestaat. De plaats van de huidige straat is eveneens lange tijd ingenomen door een steenbakkerij.

De Steengroefstraat is tussen 1953 en 1963 bebouwd met appartementsgebouwen van drie of vier bouwlagen. Opvallend is het modernistisch postkantoor dat in 1963 werd gebouwd naar plannen van architect J. R. Jacobs (zie nr. 21-27).

Bronnen

Publicaties en studies
STEPMAN, C., VERNIERS, L., Koekelberg dans le cadre de la région nord-ouest de Bruxelles, De Boeck, Brussel, 1966.
SUTTER, D., Koekelberg. Au fil du temps… Au cœur des rues…, Drukker, Parijs, 2012.
TONDEUR, F., Koekelberg, CFC-Éditions, Brussel, 2000.