Onderzoek en redactie

2022-2023

 

Bekijk de weerhouden gebouwenDe Wilgstraat start aan het kruispunt van de Wemmelse steenweg en de Stanislas Legrellestraat en eindigt aan het kruispunt van de de Rivierendreef met de Gemeentestraat. Verschillende straten komen erop uit, dit zijn de Priester Victor de Slooverstraat, de Eugène Toussaintstraat en de Henri Huybreghtstraat. Het laatste deel van de laan, langs onpare zijde, bevindt zich op het grondgebied van Ganshoren.

Het Wilgenwegje was oorspronkelijk een landelijke baan die reeds op de kaart van Vandermaelen (1846-1854) werd voorgesteld en diende als verbinding tussen de Wemmelse steenweg en de Rivierendreef. In het begin van de 20e eeuw werd het eerste stuk van de straat verhard en voorzien van de gemeentelijke jongens-en meisjesschool die zich aan de hoek van deze straat en de Stanislas Legrellestraat bevond. Rond 1965 werd de Wilgstraat verbreed en rechtgetrokken tot haar huidige toestand. Tegelijkertijd ontstonden vier nieuwe huizenblokken aan de noordzijde van de straat (tussen de Gaston Biernauxstraat, de Henri Huybreghtsstraat, de Eugène Toussaintstraat, de priester Paul Le Rouxstraat en de Priester Victor de Slooverstraat).

De naam van de straat verwijst naar de 16e eeuwse boerderij De Wilg die zich in het begin van de straat bevindt (zie Wemmelse steenweg 164).

Aan de onpare zijde bevindt zich het gemeentelijk Frans Van Asbroeck scholencomplex dat quasi het volledige bouwblok inneemt met kinderdagverblijf, kleuter- en basisschool en academie (zie nr. 1).

Bronnen

Publicaties en studies
MONTEYNE, A., Herkomst van de straatnamen van Jette, Jette, 1994.
PAULUS, G., Jette, Guides des communes de la Région Bruxelloise, CFC-éditions, Bruxelles, 2000, p. 58.