Typologie(ën)

school

Ontwerper(s)

François POELS1904

W.P. RAESarchitect1982

Stijlen

Neo-Vlaamse renaissance
naoorlogs modernisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)
  • Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed 1939-1999 (ULB)
  • Het monumentale erfgoed van België. Jette - historische kern (DPC-DCE - 2020-2023)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Sociaal
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2022-2023

id

Urban : 24854
lees meer

Beschrijving

Aan rechterzijde van het perceel herenwoning in eclectische stijl met neo-Vlaamse renaissance-elementen naar ontwerp van architect François Poels, 1904. Gebouwd in opdracht van Jean-Frédéric Giele en zijn echtgenote Joséphine Versé. Aan linkerzijde van het perceel en binnenin het bouwblok monumentaal geheel van verschillende schoolgebouwen naar ontwerp van architect W.P. Raes, 1982.

Geschiedenis
Thans maakt het gebouw deel uit van het Koninklijk Technisch Atheneum (K.T.A.) dat in 1956 werd geopend als Rijkstechnische normaalschool voor meisjes. Een lang gebouw van één bouwlaag werd toen achteraan de herenwoning gebouwd. In 1982 werd dit gebouw afgebroken en vervangen door de huidige schoolgebouwen.

Beschrijving
Voormalige herenwoning

Driegevelwoning met twee bouwlagen en vier traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) langs de straat, onder mansardedak. DakvensterUit het dakvlak opgaand stenen venster dat met de gevel in verbinding staat of er enkel door een kroonlijst van gescheiden is. met tuitgevelPuntgevel bekroond met smalle rechthoekige hals; bij zeventiende eeuwse voorbeelden vaak steunend op schouderstukken. bekroond door pinakelSlanke beëindiging in de vorm van een gotisch torentje. in laatste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Gevel in hardsteen en witte steen. Rechthoekige muuropeningen, deze op de verdieping met schouderboogvormige kussenblokken1. Dekplaat dat ligt tussen de drager (kapiteel) en het gedragene (balk of boog); 2. Kwartronde kraagsteen van een venster- of deurboog. en onder boogConstructie waarvan de beschrijvende lijnen delen van cirkels of gebogen lijnen zijn en waarin alle drukkrachten optreden.. HoofdtraveeBredere en rijker uitgewerkte travee, meestal van een huis met asymmetrische compositie; vaak in risaliet en onder bekronende topgevel. met drielichtenGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere.; op de benedenverdieping met geriemde zuilen en met balusterborstwering, op de eerste verdieping met rechthoekige stenen erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. bekroond door terras met ijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. tussen stenen structuur; glasdeurenDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat. met rondbogen in tuitgevel; sieranker. Doorlopend  balkon met stenen balusterborstwering in twee eerste traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Twee dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap.. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  deels bewaard.

Zijgevel grotendeels blindZonder opening; blind venster, schijnopening..

Volgens de oorspronkelijke bouwplannen werd het interieur in verschillende eclectische stijlen ingericht, salon in Lodewijk XVI-stijl, eetzaal in neo-Vlaamse renaissancestijl en wintertuin in art nouveaustijl.

Schoolgebouwen

Langs straatzijde één of drie bouwlagen, binnenin het perceel drie bouwlagen, allen onder plat dak. Gevels in geelbruine en zwarte baksteen met hardstenen elementen. Gebouwen langs de straat grotendeels met gesloten gevels. Links gebouw met trapvormig volume in tweekleurige betonnen platen geaccentueerd door uitkragende kolommen. Gebouwen binnenin het perceel voorzien van vensterregistersDoorlopende horizontale aaneenschakeling van vensters..



Bronnen

Publicaties en studies
Paulus, G., Jette, Guides des communes de la Région Bruxelloise, CFC-éditions, Bruxelles, 2000, pp. 60-61.