Onderzoek en redactie

1989-1994

 

Bekijk de weerhouden gebouwenVoorplein van het Justitiepaleis, met wijdse afmetingen in verhouding tot de grandeur van het gebouw, heden echter een druk verkeersknooppunt met parkeerruimte.

Geconcipieerd in nauwe samenhang met het Justitiepaleis, vanaf het besluit tot inplanting op deze plaats genomen in 1858- 1859. Aanvankelijk bedoeld als centrum van een nieuw stratennet, dat de nog aan te leggen Louizalaan moest verbinden met de benedenstad, monumentaal opgeluisterd door het Justitiepaleis. Dit behelsde onder meer de verbreding van de Quatre Brasstraat, het doortrekken van de Regentschapsstraat, en de aanleg van nieuwe straten richting Grote Zavel en Hoogstraat. Voor inplanting, afmetingen en tracés werden verschillende varianten ontwikkeld. Ook de wedstrijd voor het Justitiepaleis schreef een stedenbouwkundige aanleg in deze zin voor. In zijn ontwerp voor het Justitiepaleis van 1862 voorzag architect Joseph Poelaert in een ruim halfcirkelvormig plein in de as van de Regentschapsstraat. Deze werd in 1872 doorgetrokken, doch de afwerking van het Poelaertplein liet ook na de voltooiing van het Justitiepaleis op zich wachten. Pas in 1892 werd de Quatre Brasstraat verbreed. De oosthoek met de Regentschapsstraat werd in kwartcirkelvorm uitgebreid en afgeboord door de monumentale tuinomheining van het Hotel de Merode-Westerloo in 1900-1901. De westhoek verkreeg zijn huidige vorm in 1923 door aansluiting van de Ernest Allardstraat, hoofdas van het Quartier de l’Astre in 1884-1888 aangelegd tussen Regentschapsstraat en Minimenstraat. De geplande verbindingen met Grote Zavel en Hoogstraat kwamen nooit tot stand, evenmin als het ambitieuze project van Leopold II tot vrijmaking van de volledige westzijde van het Justitiepaleis aan de Waterloolaan.
Het Poelaertplein, dat aan de westzijde een wijds panorama biedt op de benedenstad, wordt heden grondig verstoord door de brede verkeersbaan die de Regentschapsstraat in een strakke boog verbindt met de Louizapoort.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 31540, 28904.