Onderzoek en redactie

2019

 

Bekijk de weerhouden gebouwenGelegen op de hoek van de Emile Carpentierstraat en de Grondelsstraat, rechthoekige square bestemd voor het Nationaal Gedenkteken der Joodse Martelaren van België (zie notitie), dat in 1964 werd ontworpen en in 1970 werd ingehuldigd. De square werd aangelegd op de terreinen van de loodwitfabriek Debbaudt frères & Co, die in de jaren 1950 was gesloopt in het kader van de sanering door de gemeente van het uitgestrekte huizenblok tussen de AlbertI-square, de Transvaalstraat en de Grondelsstraat.

In de jaren 1980 of 1990 werd de square afgeboord met een haag en bomen. Hij bestaat uit een grasperk met centraal het zeshoekige monument omringd door een plantsoen met dezelfde vorm. Een diagonaal pad leidt vanaf de hoek van de straten naar de hoofdingang van het monument, terwijl twee smalle paden naar de poorten op de noordwestelijke en noordoostelijke hoek leiden. Vanaf de Carpentierstraat werd een tweede diagonaal pad aangelegd, in de aslijn van het gedenkteken dat in 1978 tegen de zuidwestelijke muur van het monument werd ontworpen als eerbetoon aan de Belgische Joden gesneuveld tijdens het verzet tegen de nazibezetter.

Bronnen

Archieven
GAA/DS
 42514 (11.10.1966).

Publicaties en studies
VAN AUDENHOVE, J., Les rues d’Anderlecht, Herdenking van de twintigste verjaardag van de stichting Anderlechtensia, C.A.F.H.A, 1995, p. 167.