Typologie(ën)

school

Ontwerper(s)

Louis DE RIJCKERaannemer, architect1899

Statut juridique

Ingeschreven op de bewaarlijst sinds 26 maart 1998

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Inventaris van engineering erfgoed (2011)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Wetenschappelijk
  • Technisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2014-2016

id

Urban : 28930
lees meer

Beschrijving

Huidige Europese School Brussel I – site Berkendael. Voormalige schoolinstelling in eclectische stijl, n.o.v. architect Léon De Rycker, 1899.

Geschiedenis

Het gebouw werd in 1899 ontworpen en werd gebouwd op initiatief van Georges Brugmann om er de lokalen van de Ecole Centrale Technique (of het Institut Dupuich) in onder te brengen, een school die aanvankelijk in de Brugmannlaan nr.123-125 was gevestigd. Vanaf 1902 werd het gebouw aan de straatkant uitgebreid met een nieuwe, lage vleugel voor de gymnastiekzaal (n.o.v. architect F. Neirynck).

Berkendaelstraat 70-72, Voormalig Institut Dupuich, s.d (Verzameling Belfius Bank © ARB-GOB).

In 1913 vestigde de Ecole Normale Primaire de l’Etat (opgericht in 1851) zich in de gebouwen. De afdelingen kleuteronderwijs (1921) en middelbaar onderwijs (1926) alsook de graad hoger secundair (1962) werden nadien toegevoegd. Om deze verschillende afdelingen te kunnen huisvesten, werd het gebouw nog met verscheidene paviljoenen uitgebreid. De meeste daarvan verdwenen tijdens de grote restauratiecampagne in 2007 (renovatie van het hoofdgebouw, bouw van een refter en van een sportzaal) toen er (tijdelijk) een vestiging van de Europese Scholen van Brussel in werd ondergebracht. Het complex werd in 2010 uitgebreid met een gebouw genaamd “Berkendael, 66” (nr.66).

Beschrijving

Gebouw oorspronkelijk T-vormig, onder wolfdak. Hoofdgevel van vier bouwlagen en tien traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Bakstenen gevel met elementen en banden in hardsteen en simili-witsteen en versierd met polychrome bakstenen. Vensters onder I-balkIJzeren latei met I-profiel. of getoogd. Talrijke diamantkoppenPiramidaal ornament (3 of 4 zijden), onder andere gebruikt in banden en friezen.. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  vervangen.

De eerste twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) volgen de rooilijn van de straat en worden verenigd door een arcadeEén of meerdere bogen, steunend op zuilen of pijlers; kan ook blind zijn. met een timpaanMonumentaal driehoekig of segmentvormig boogveld, meestal besloten in een fronton; vaak rijkelijk versierd. dat oorspronkelijk met een sgraffitoSgraffito (Italiaans, van sgraffiare: krabben), decoratieve muurtechniek waarbij men een donkere pleisterlaag (doorgaans zwart, roetbruin of grijs) met een lichtgekleurde pleisterlaag bedekt; door de bovenste, nog niet verharde, laag weg te nemen volgens een vooraf bepaald grafisch ontwerp ontstaat een verdiepte tekening; de lichtgekleurde pleisterlaag kan bovendien gekleurd worden ‘al fresco’ (op de verse pleister) of ‘al secco’ (op de droge pleister). was versierd. De volgende traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) springen in ten opzichte van de rooilijn, waardoor een achteruitbouwstrook ontstaat die met ijzeren traliewerk wordt afgesloten. Ter hoogte van de derde en vierde traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), vierkante toren bekroond door een koepelBolvormig gewelf op cirkelvormige, elliptische, vierkante of veelhoekige basis.. Vijfde traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) achter een uitspringend portaal1. In muur uitgespaarde ruimte voor een deur of toegang; - 2. Meer gesloten, voor of achter een gebouw geplaatste beschutting (voorbouw, vestibule). onder lessenaarsdak.

De hoeken van de rechterzijgevel zijn versierd met torentjes die oorspronkelijk werden bekroond door klokkenhuizen in Oosterse stijl. Tegen deze zijgevel aangebouwd, bijgebouw van één bouwlaag onder wolfdak; blindeZonder opening; blind venster, schijnopening. gevel aan de straatkant en hoofdgevel bekroond door een trapgevelGevel met een driehoekige bekroning die trapsgewijs versmalt. met gewelfde aandaken, gedateerd «Anno 1899». Geveltop bekroond door een klein pittoresk dak op houten consoles versierd met tollen.

Achtervleugel haaks op de straat, met in totaal dertien traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) over vier bouwlagen. Analoge opstand aan die van de vleugel aan de straatkant. Schrijnwerk vervangen; ijzeren traliewerk van de venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. bewaard.

Aan de straatkant, gescheiden van het hoofdgebouw, vleugel uit 1902 van één bouwlaag en negen traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) voorzien van hoge en brede venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. onder I-balk (n.o.v. architect F. Neirynck). Toegangsdeur in de eerste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). SchilddakDak met twee driehoekige dakvlakken aan de smalle zijde en twee trapeziumvormige aan de lange zijde.. Oorspronkelijk was dit gebouw als gymnastiekzaal ontworpen.

In het park zijn verscheidene opmerkelijke boomsoorten bewaard –de meeste bomen zijn er meer dan honderd jaar oud.

Ingeschreven op de bewaarlijst 26.03.1998


Bronnen

Archieven
GAV/DS 2130 (1902), 3878 (1906), 6707 (1915), 7607 (1923), 7988 (1923), 13576 (1937), 24105 (2000-2001).

Websites
Inventaris van het natuurlijk erfgoed