Typologie(ën)

herenhuis

Ontwerper(s)

Stijlen

Eclectisme
Neo-Vlaamse renaissance

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)
  • Het monumentale erfgoed van België. Sint-Pieters-Woluwe (DMS-DML - 2002-2009, 2014)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2005

id

Urban : 17584
lees meer

Beschrijving

Imposant hoekpand in eclectische stijl met neo-Vlaamse renaissance-elementen, 1907.

Drie bouwlagen en twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in R. Vandendriesschelaan, drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in Sint-Michielscollegestraat en belendend garagegebouw van twee bouwlagen en drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Bakstenen gevel met witstenen elementen op hardstenen plint. Benedenverdieping belijnd door puilijst. Houten kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).. Grotendeels oorspronkelijk schrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  met vierkante roedeverdeling in bovenlichtenBovenste gedeelte van een raam- of deurkozijn, gescheiden door een dwarsregel; soms voorzien van glas-in-lood en/of roeden..

Roger Vandendriesschelaan: toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht. met houten deur onder korfboogvormig impostvensterVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak., op verdiepingen rechthoekige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur., resp. met drielichtGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere. in impostvensterVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak. en onder blindeZonder opening; blind venster, schijnopening. getoogde boogConstructie waarvan de beschrijvende lijnen delen van cirkels of gebogen lijnen zijn en waarin alle drukkrachten optreden. in hoogste bouwlaag; kleine dakkapelUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap.. HoofdtraveeBredere en rijker uitgewerkte travee, meestal van een huis met asymmetrische compositie; vaak in risaliet en onder bekronende topgevel. met op benedenverdieping korfboogvenster met balustersVaasvormige spijl van een borstwering. in borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.; houten trapezoïdale erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. bekroond door terras met houten borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. voor glasdeurDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat. tussen pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. en onder blindeZonder opening; blind venster, schijnopening. bogenfries; dakvensterUit het dakvlak opgaand stenen venster dat met de gevel in verbinding staat of er enkel door een kroonlijst van gescheiden is. met neggen en houten frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening..

Roger Vandendriesschelaan 11 (foto 2002).

Hoekoplossing met op verdiepingen arkelVeelhoekig of rond uitkragend volume op de hoek van een gebouw en langs één of meer verdiepingen opgaand; vaak in de vorm van een torentje. van drie bouwlagen onder koepeldakDak waarvan de buitenomtrek die van een koepel is.; arkelVeelhoekig of rond uitkragend volume op de hoek van een gebouw en langs één of meer verdiepingen opgaand; vaak in de vorm van een torentje. steunend op twee zuiltjes op consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief.; rechthoekige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. met tussendorpelStenen dorpel die een deur of venster horizontaal in tweeën deelt., rondboogvormig in hoogste bouwlaag.

Sint-Michielscollegestraat: rechtertravee met rondboogvormig vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. op benedenverdieping, blindZonder opening; blind venster, schijnopening. op verdiepingen met licht uitstekende schoorsteenpijpHet boven het metselwerk of dak uitstekende deel van een schoorsteen.. Centrale traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met rondboogvormig drielichtGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere. op benedenverdieping, getoogd drielichtGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere. in tweede bouwlaag en vijflicht onder blindeZonder opening; blind venster, schijnopening. bogenfries in hoogste bouwlaag. Linkertravee met resp. getoogd en twee rechthoekige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur..

Belendend garagegebouw van twee bouwlagen en drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met centrale korfboogvormige inrijpoort (ter vervanging van rechthoekige onder I-balkIJzeren latei met I-profiel., 1927) geflankeerd door rechthoekige en getraliede tweelichtenTweedelige lichtopening, door deelzuiltje gesplitst.; korfboogvensters (ter vervanging van rechthoekige, 1927) op verdieping; attiekMuur of bouwlaag boven de kroonlijst die meestal het dak aan het gezicht onttrekt. met hardstenen postamenten1. Rechthoekig voetstuk van een standbeeld; - 2. Balkvormige stenen bekroning; - 3. Stenen zijstukken van een balkonborstwering..

Bronnen

Archieven
GASPW/DS 417 (1907), 105 (1927), 144 (1927).