Typologie(ën)

woning

Ontwerper(s)

Th. Louis JANSSarchitect1933-1934

Stijlen

Art deco

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Sint-Pieters-Woluwe (DMS-DML - 2002-2009, 2014)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2004

id

Urban : 17418
lees meer

Beschrijving

Twee tegenover elkaar liggende originele hoekhuizen met art-deco-elementen, n.o.v. arch. Th. Louis Janss, resp. 1933 en 1934.

Twee gevels van ongelijke breedte verbonden met brede afgeronde hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw., verlevendigd door volumes met gewelfde muren.

Nr 1 Robert Thoreaustraat. BepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. gevel van twee bouwlagen onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken. met steile ondervlakken en plat bovenvlak. Vrij lage benedenverdieping; op hoek inspringende garagepoort tussen twee ronde muurvlakken; bovenaan eindigend in brede kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). die een bloembak vormt. Op eerste bouwlaag in hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. breed vensterLicht- en/of luchtopening in een muur., in F. Gaystraat erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. waarboven dakvensterUit het dakvlak opgaand stenen venster dat met de gevel in verbinding staat of er enkel door een kroonlijst van gescheiden is. en in R. Thoreaustraat gestapelde erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. die kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). doorbreekt. In R. Thoreaustraat hoge hardstenen trap naar inspringende deur, geflankeerd door gewelfde muurvlakken; laatstgenoemden met twee betraliede venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. waaronder telkens kwartcirkelvormige gemetselde bloembakken. Boven toegangsdeur dakvensterUit het dakvlak opgaand stenen venster dat met de gevel in verbinding staat of er enkel door een kroonlijst van gescheiden is. met gewelfde borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. en onder gebogen kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement)..

Nr 190-192 François Gaystraat. Drie bouwlagen onder plat dak, vroeger winkel op benedenverdieping. Oorspronkelijk spel van contrasterende materialen, texturen en kleuren, nu verborgen achter uniforme crèmekleurige muurkalk: benedenverdieping bekleed met gele Belvédère baksteen ; verdieping bedekt met zgn. “crépi tyrolien coloré” (Tirolerpleisterkalk); lekdorpels en dekstenen in gele steen. Op benedenverdieping rondboogvensters, waarvan twee grote vitrines in F. Gaystraat; op verdieping rechthoekige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur..

François Gaystraat 190-192, opstanden, GASPW/DS 305 (1934).

Toegangstravee in F. Gaystraat geflankeerd door twee gewelfde, bakstenen muurvlakken met oculiKlein rond, ovaal of polygonaal venster.; in derde bouwlaag trapezoïdale loggiaOverdekte, halfopen ruimte; schaduwrijke inham in de gevel van een gebouw. met rondboogBoog waarvan de kromming een halve cirkel beschrijft. en gewelfde borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. Links rechthoekige gestapelde erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. op verdieping.
In hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. benedenverdieping bekroond met uitspringende band die bloembak vormt, waaronder vroeger uithangbord van winkel; in tweede bouwlaag breed vensterLicht- en/of luchtopening in een muur.; daarboven terras met borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. en traliewerk in buisstaal.

In R. Thoreaustraat smal muurvlak waarin op verdieping glasdeurDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat. met kwartcirkelvormig balkon met borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. Smal muurvlak bekroond met motief van halfcirkelvormige uitspringende banden.

Bronnen

Archieven
GASPW/DS Robert Thoreaustraat 1: 212 (1933); François Gaystraat 190-192: 305 (1934).