Typologie(ën)

kaatsbaan

Ontwerper(s)

Edmond PARMENTIERaannemer1909

Statut juridique

Beschermd sinds 17 december 1981

Stijlen

Neogotiek

Inventaris(sen)

  • Het monumentale erfgoed van België. Sint-Pieters-Woluwe (DMS-DML - 2002-2009, 2014)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch

Onderzoek en redactie

2006

id

Urban : 22483
lees meer

Beschrijving

Merkwaardig gebouw in neogotische stijl, in 1909 ontworpen voor aannemer Edmond Parmentier. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het verbouwd tot kapel, toen op het domein ook oorlogsinvaliden werden verzorgd. Het gebouw bestaat uit een lange zaal, waar zich vroeger de eigenlijke kaatsbaan bevond. De gangachtige ruimte eindigt in een klein gebouw met een zadeldakDak met twee hellende dakvlakken. voorzien van een uitkijktorentje met cilindervormig dak.

Bijzonder verzorgde lange, zuidoostelijk gerichte, hoofdgevel volledig in steen. Oorspronkelijk waren de korfboogvormige muuropeningen zonder schrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ... . Het gebouw had toen het aspect van een lange, volledig naar buiten geopende galerij. De deur en de kleine mijterboogvormige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. die thans de arcadeEén of meerdere bogen, steunend op zuilen of pijlers; kan ook blind zijn. afsluiten dateren van ten laatste 1917. De omlijsting van de venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. werd uitgevoerd in ruw bekistingbeton, waarschijnlijk bij gebrek aan middelen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De lange noordwest gevel gaf oorspronkelijk uit op serresBroeikast. die in 1906 werden gebouwd (thans gesloopt). Omdat er nauwelijks uitloopruimte was, werd het gebouw hier voorzien van een bescheiden achtergevel in bepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. baksteen met getoogde venstersLicht- en/of luchtopening in een muur..

Thans is de voormalige kaatsbaan bedekt met een metalen zadeldakDak met twee hellende dakvlakken.. Oorspronkelijk was het gebouw bedekt met een lang terras, omboord met een gehouwen balustradeHekwerk van spijlen of balusters. met neogotische motieven; dit terras was bereikbaar via een trap in het kleine gebouw achteraan. De toegangsdeur naar het terras, een dakvensterUit het dakvlak opgaand stenen venster dat met de gevel in verbinding staat of er enkel door een kroonlijst van gescheiden is. geflankeerd door gebeeldhouwde eekhoorntjes, is thans dichtgemetseld.

Het decor van het gebouw is slechts gedeeltelijk afgewerkt. Het kleine gebouw bezit een opmerkelijk decor in bas-reliëf: plantenelementen, geprofileerde lampetNeerwaartse beëindiging, afhangende versiering als aanzet van een balkon of erker. onder het uitkijktorentje, boogfriesReeks van kleine (decoratieve) bogen, vaak steunend op kraagstenen. onder kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). van torentje, gehouwen wimberg op topgevelHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt. enz. Op de lange hoofdgevel echter bleven stenen die gehouwen moesten worden, onbewerkt (ruw geometrisch bewerkte steen in afwachting van fijnere bewerking). Misschien heeft de dood van Parmentier in 1910, de voltooiing van de werken verhinderd.

Bronnen

Archieven
GASPW/DS 598 (1909); 8 (1917).