Typologie(ën)

appartementsgebouw

Ontwerper(s)

F. DEWITTEarchitect1935

Guillaume (Willem ou Willy) VERMEIRENarchitect1935

Stijlen

Art deco

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2010-2012

id

Urban : 21010
lees meer

Beschrijving

Prachtig gelegen op de twee hoeken van de square met de Generaal Lartiguelaan (voorheen de Rotondestraat), twee imposante analoge gebouwen in art-decostijl, ontworpen in 1935, nr. 10 door architecten F. Dewitte en W. Vermeiren, nr. 10b door architect W. Vermeiren (signatuur en jaartal).

Vergoteplein 10 en 10b, perspectieftekening van de gebouwen, GASLW/DS 4644 (1935).

Aan de kant van de square zijn de gevels onderling lichtjes verschillend: die van nr. 10b is symmetrisch, terwijl die van nr. 10 de kromming van de square volgt via een uitspringende traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Aan de laan nemen de zijgevels, die onderling bijna identiek zijn, op de verdiepingen de compositie van de hoofdgevels over. Gevels in baksteen en similiBepleistering ter imitatie van natuursteen. met witstenen elementen. Gevels van acht bouwlagen, de laatste twee als attiekMuur of bouwlaag boven de kroonlijst die meestal het dak aan het gezicht onttrekt.. Nivellerende onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen. met daarin de garage-ingangen. Benedenverdiepingen met monumentale behandeling. Aan de square, centrale terugwijkende ingang. HoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. en traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) aan de uiteinden afgerond, met registersVensterstrook in een topgevel. van muuropeningen. De andere traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in risalietRisaliet (Italiaans, van risalto: uitstekend deel), vooruitspringend volume van een gevel dat over de hele hoogte doorloopt en soms hoger is; naar gelang de positie worden er midden-, zij- en hoekrisalieten onderscheiden., met drie gekoppeldeTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd. venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op de verdiepingen. Kolossale bakstenen pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. scanderen de middelste bouwlagen. Gedeeltelijk inspringende attieklagen bekroond door twee koepelsBolvormig gewelf op cirkelvormige, elliptische, vierkante of veelhoekige basis. aan de square. Decor van vazen en griffoenen op de attiekMuur of bouwlaag boven de kroonlijst die meestal het dak aan het gezicht onttrekt.. Opmerkelijk ijzerwerkVerzameling van alle metalen elementen van een gebouw. bewaard (deuren, traliewerk van de venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. en de tuintjes), met gestileerde leliën. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  vervangen.

Ingangsportiek en twee laterale nissen versierd met een fontein met een jonge vrouw die een kruik vasthoudt. Boven de deur, reliëf met fonteinen, een ervan met steenbokken. De naam van de residenties in zwart-en-wit glas-in-loodraam. Gecanneleerd decor. In de hal, vloer van beige marmer afgeboord met zwart marmer, lambriseringWandbetimmering, meestal bestaande uit paneelwerk, aangebracht tegen een binnenmuur (vaak het onderste gedeelte ervan); later ook in marmer, stucwerk, … van roodbruin marmer met ingewerkte brievenbussen, metalen deuren, glas-in-loodramen met gestileerde fontein. Twee appartementen per bouwlaag.

Bronnen

Archieven
GASLW/DS 10: 4752 (1935); 10b: 4644 (1935).