Typologie(ën)

gelijkvloers met handelszaak
opbrengsthuis

Ontwerper(s)

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Sint-Joost-ten-Node (DMS-DML - 1994-1997)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

1993-1995

id

Urban : 10896
lees meer

Beschrijving

Ensemble van vier panden met woon- en commerciële functie waarvan één gevel op Leuvensesteenweg Nr. 163.

Gebouwd in 1914 op de plaats van een vml opslagplaats voor bier; 1913 gedateerd op het timpaanMonumentaal driehoekig of segmentvormig boogveld, meestal besloten in een fronton; vaak rijkelijk versierd. boven de ingang. Lijstgevels in rode baksteen in "neo-eclectische" stijl op een arduinen onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen. met schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren. die eindigt ter hoogte van de imposten. Banden, hanekam en ontlastingsbogenBoog boven een venster- of deuropening die druk van het muurwerk op de stijlen afwentelt en zo het linteel ontlast. in gele baksteen.

Gevel Tweetorensstraat: vier of vijf bouwlagen en in totaal zeven, afwisselend verspringende traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), symmetrisch geschikt rond een centraal risalietRisaliet (Italiaans, van risalto: uitstekend deel), vooruitspringend volume van een gevel dat over de hele hoogte doorloopt en soms hoger is; naar gelang de positie worden er midden-, zij- en hoekrisalieten onderscheiden. met inrijpoort die oorspronkelijk toegang gaf tot de magazijnen op de begane grond en die naar een atelier leidde binnen het woonblok; korfbogige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op verdiepingen. Overige even traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) volgens gelijkaardige opstand doch met vijfde halve bouwlaag waarin rechthoekig vensterLicht- en/of luchtopening in een muur.. Oneven traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) voorzien van rechthoekige deurvensters onder gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. latei en voorafgegaan door balkons op arduinen of gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief.. Geprofileerde architraafHoofdbalk; het onderste, dragende deel van een klassiek hoofdgestel, meestal geleed door banden., houten kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement)..

Gevel Leuvensesteenweg: gelijkaardige gevelopstand met vier bouwlagen + entresol en twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...); gevelparement in afwisselende kleuren.

Bronnen

Archieven
GASJ/DS/OW 971 (1870), 8788 (1914).