Typologie(ën)

burgerwoning
gelijkvloers met handelszaak
opbrengsthuis

Ontwerper(s)

Jean RAMAEKERSarchitect1873

Stijlen

Neoclassicisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Sint-Joost-ten-Node (DMS-DML - 1994-1997)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

1993-1995

id

Urban : 10438
lees meer

Beschrijving

Ensemble van twee neoclassicistisch geïnspireerde panden, volgens plannen van arch. Jean RAMAEKERS (1873). BepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. lijstgevels met schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren. op de begane grond.

Nr. 88, burgerwoning van drie bouwlagen + souterrainHoge kelder of half verzonken verdieping. + attiekverdiepingVerdieping (soms halve verdieping), gelegen net boven de kroonlijst of als terugspringende hoogste verdieping van een gebouw.  toegevoegd in 1952 en drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), volgens typologie en decoratie van de door de arch. eerder ontworpen huizen (zie Tweekerkenstraat Nr. 60 tot 68).

Nr. 90 hoekhuis (Artisjokstraat) van drie bouwlagen + entresol + halve verdieping en twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...)hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. + twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) onder schilddakDak met twee driehoekige dakvlakken aan de smalle zijde en twee trapeziumvormige aan de lange zijde.. Aan weerszijden van hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. blindeZonder opening; blind venster, schijnopening. traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) op verdiepingen. Begane grond met commerciële functie: twee winkelramen en twee deuren, waarvan één in hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw., links privé-ingang. Muuropeningen op verdiepingen rechthoekig en in geriemde omlijsting, al dan niet rustend op een kordonvormende lekdrempel met consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief.. HoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. met Franse balkonsBorstwering tussen de dagkanten van een naar binnen openslaand venster dat tot de vloer doorloopt.. FriesHorizontale band om een muurvlak in te delen of aan de bovenzijde te begrenzen; al dan niet beschilderd of versierd (terracotta, sgrafitto, cementtegels…). met bedekte steigergatenGat aan de bovenzijde van een gevel waarin de horizontale dwarsbalken van een steiger werden bevestigd; vaak afgedekt door smeedijzeren (sier)deksel.. KroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). op modillonsRechthoekig kraagstuk, ter versiering van een kroonlijst..

Bronnen

Archieven
GASJ/DS/OW 1379 (1873).