Typologie(ën)

appartementsgebouw
gelijkvloers met handelszaak

Ontwerper(s)

Léon JANLETarchitect1908

Paul CAUCHIEarchitect, sgraffitoschilder1908

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Inventaris van sgrafitti (GERPM)
  • Het monumentale erfgoed van België. Sint-Gillis (DMS-DML - 1997-2004)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Technisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

1997-2004

id

Urban : 8688
lees meer

Beschrijving

Op hoek met Alfred Cluysenaerstraat, opbrengsthuis in eclectische stijl met polychroom parementGangbaar geveltype in België tussen 1890 en 1914, gekenmerkt door een speelse verwerking van kleurrijke materialen en tal van ornamenten; vaak gevels met een asymmetrische compositie. n.o.v. arch. Léon Janlet, 1908. Oorspronkelijk vier bouwlagen, vijfde toegevoegd (arch. Robert Lemaire, 1927). Vier traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) aan weerszijden van hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw..

Gevel met lichtgekleurde baksteen, rode bakstenen en hardstenen elementen. Getoogde venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. onder archivoltGeprofileerde of versierde omlijsting van een boog., sommige met inspringende omlijsting. HoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. geeft toegang tot handelszaak; balkons met gebuikteMet een buik staand; welvend oppervlak dat een ongelijkmatige boogwerking vertoont. gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. in tweede en derde bouwlaag.

Verspringende toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht. in Villalaan lichtjes risaliterend. In eerste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in A. Cluysenaerstraat, blindeZonder opening; blind venster, schijnopening. muuropeningen met florale graffiti naar ontwerp van en gerealiseerd door Paul Cauchie, opschriften: “liqueurs & vins”, “brune & faro”, “blonde”, verwijzend naar oorspronkelijke bestemming van benedenverdieping (kroeg). Pilastervormende schoorstenen ritmeren zijgevels. Attiekbalustrade in art-decostijl bekroont hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. en twee zijtraveeën, doorlopend  in houten kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement)..

Bronnen

Archieven
GASG/DS 332 (1908), 290 (1927).

Publicaties en studies
ARIJS, H., Paul Cauchie (1875-1952): tussen feit en fictie. Biografische aanzet: beginjaren en carrière als decorateur-entrepreneur tijdens de art-nouveauperiode (licentiaatsverhandeling Kunstwetenschappen en Archeologie), 3 vol., VUB, Brussel, 2010-2011, catalogus (vol. 3), cat. 15, pp. 28-29.
Inventaire des sgraffites. Saint-Gilles, GERPM - SC asbl, s.l., s.d., fiche 31.