Typologie(ën)

woning

Ontwerper(s)

Clément MARTINaannemer1902

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Inventaris van sgrafitti (GERPM)
  • Het monumentale erfgoed van België. Sint-Gillis (DMS-DML - 1997-2004)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Technisch

Onderzoek en redactie

1997-2004

id

Urban : 3381
lees meer

Beschrijving

Ensemble van drie huizen in eclectische stijl met polychroom parementGangbaar geveltype in België tussen 1890 en 1914, gekenmerkt door een speelse verwerking van kleurrijke materialen en tal van ornamenten; vaak gevels met een asymmetrische compositie. in asymmetrische compositieTypische gevelopstand bestaande uit twee ongelijke traveeën; in Brussel komt dit geveltype vaak voor met drie bouwlagen volgens verkleinende ordonnantie; de hoofdtravee is meestal breder, rijker uitgewerkt en wordt verder benadrukt door licht vooruit te springen en/of door één of meer balkons; de kelders zijn meestal hoog, wat zich vertaalt in een hoge onderbouw; het grondplan bestaat over het algemeen uit een aaneenschakeling van kamers., n.o.v. aannemer Clément Martin, 1902.

Analoge gevelordonnantie en homogene behandeling van het decor: sgraffiti met bloemmotieven, identieke gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. leuningen, vergelijkbare hardstenen elementen. Centrale gevel in witte baksteen (nr. 79) tussen bakstenen gevels volgens symmetrisch schema (nr. 77 en 81). HoofdtraveeBredere en rijker uitgewerkte travee, meestal van een huis met asymmetrische compositie; vaak in risaliet en onder bekronende topgevel. op benedenverdieping met vensterleuningLage, versierde leuning boven een onderdorpel, meestal in metaal. en op verdiepingen met balkons en Franse balkonsBorstwering tussen de dagkanten van een naar binnen openslaand venster dat tot de vloer doorloopt..

Nr. 77. Gevel met toegevoegde verdieping (1949) verstoort oorspronkelijk homogeen karakter van ensemble. Sokkel met bossageIn oorsprong een gevelbehandeling waarbij ruwgehakte, rechthoekige blokken natuursteen uit de loodlijn steken en de gevel op die manier een fors, rustiek (rustica) karakter verleent; later op gevel vormelijk geïmiteerd door middel van uitspringend al dan niet bepleisterde bakstenen blokken of banden (doorlopende schijnvoegen). en garagepoort (1987). TimpanenMonumentaal driehoekig of segmentvormig boogveld, meestal besloten in een fronton; vaak rijkelijk versierd. in de eerste bouwlaag en friesHorizontale band om een muurvlak in te delen of aan de bovenzijde te begrenzen; al dan niet beschilderd of versierd (terracotta, sgrafitto, cementtegels…). boven rechtervenster in de tweede bouwlaag in sgraffiti.

Nr. 79. Verhoogde sokkel met tweelingvenster met zweepslagmotief in traliewerk. VenstersLicht- en/of luchtopening in een muur. in de tweede bouwlaag bekroond door sgraffitifriezen.

Nr. 81. HoofdtraveeBredere en rijker uitgewerkte travee, meestal van een huis met asymmetrische compositie; vaak in risaliet en onder bekronende topgevel. tussen lisenenDecoratieve, uitspringende, verticale geleding, vaak met andere liseen verbonden door boog(fries). met garagepoort in sokkel (1971). Deur met impostraam met glas-in-lood op consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief.. Op benedenverdieping links vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. onder smal sgraffitofries. In de tweede bouwlaag venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. met ronde ontlastingsbogenBoog boven een venster- of deuropening die druk van het muurwerk op de stijlen afwentelt en zo het linteel ontlast. met sgraffiti in velden (links met rankwerkVersiering bestaande uit een buigzame, slingerende tak, versierd met lofwerk. rond vrouwenmascaron). In de derde bouwlaag rechthoekige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur.. KroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). in hoofdtraveeBredere en rijker uitgewerkte travee, meestal van een huis met asymmetrische compositie; vaak in risaliet en onder bekronende topgevel. op vier hoge modillonsRechthoekig kraagstuk, ter versiering van een kroonlijst..

Bronnen

Archieven
GASG/DS 24, 398 (1902) ; 77 : 104 (1949), 166 (1987) ; 81 : 19 (1971).

Publicaties en studies
Inventaire des sgraffites. Saint-Gilles, GERPM - SC asbl, s.l., s.d., fiche 47.