Typologie(ën)

café/brasserie/taverne
opbrengsthuis

Ontwerper(s)

G. BEAUTRIX1935

Statut juridique

Beschermd sinds 18 maart 2004

Stijlen

Art deco
Modernisme
Neoclassicisme

Onderzoek en redactie

1997-2004

id

Urban : 7512
lees meer

Beschrijving

Ensemble van twee opbrengsthuizen met neoclassicistische inslag*, resp. van 1872 en 1870.

Drie gevels met vier bouwl., tweede als tussenverdiepingLage verdieping tussen twee bouwlagen; vaak boven commerciële benedenverdieping gelegen., en vier trav. onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken.. Trav. op verdieping tussen pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel.. Gevel op Voorplein met in derde bouwl. balkon met balustradeHekwerk van spijlen of balusters. en in vierde bouwl. borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. met guirlandes. Op Nr. 11-13 oorspr. schrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ... .

Waterloosesteenweg 59. Café op benedenverdieping Modernistische handelspui van 1937, geritmeerd door halfzuilenZuil die met het muurwerk verbonden is, maar slechts over de halve dikte uitspringt. met keramiekbekleding (nu beschilderd); smalle luifelAfdak boven de ingang van een huis of handelszaak.. Hoekingang onder bovenlichtBovenste gedeelte van een raam- of deurkozijn, gescheiden door een dwarsregel; soms voorzien van glas-in-lood en/of roeden. met gebogen glas.

Sint-Gillisvoorplein nr. 11-13. ‘Brasserie Verschueren', gesticht door Louis Verschueren in 1880; tijdens WO II clandestien lokaal van het verzet; nu druk bezocht door lokale bevolking. Huidige handelspui in modernistische stijl met art deco-elementen n.o.v. arch. G. Beautrix, 1935; geritmeerd door halfzuilenZuil die met het muurwerk verbonden is, maar slechts over de halve dikte uitspringt. bekleed met keramische tegels; gerestaureerde opengewerkte luifelAfdak boven de ingang van een huis of handelszaak. met brede rand. Vitrines met schuiframen; bovenlichtenBovenste gedeelte van een raam- of deurkozijn, gescheiden door een dwarsregel; soms voorzien van glas-in-lood en/of roeden. met fraai geometrisch glas-in-lood.

Brasserie Verschueren (foto s.d.).

Interieur café: Vloer met geometrische motieven in okergele, donkeroker en grijze tegels. Eiken lambriseringenWandbetimmering, meestal bestaande uit paneelwerk, aangebracht tegen een binnenmuur (vaak het onderste gedeelte ervan); later ook in marmer, stucwerk, … met spiegels. Houten toog waarschijnlijk van naoorlogse periode; versierd met keramische tegels met motieven verwijzend naar gemeenteleven. Aan plafond drie art-decolampen in opalineglas tussen messing. Achteraan toto-bord met namen van verschillende voetbalploegen.

Bescherming 18.03.2004.

Bronnen

Archieven
GASG/DS – (1872); 11-13: – (1935); 59 Waterloosesteenweg: 7 (1937).

Tijdschriften
Vie économique à Saint-Gilles…des origines à demain, Syndicat d'initiative de Saint-Gilles, 1993, p. 180.