Typologie(ën)

sociale woonblok

Ontwerper(s)

Émile GRÉGOIREarchitect1908-1910

Paul CAUCHIEarchitect, sgraffitoschilder1910

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Inventaris van sgrafitti (GERPM)
  • Het monumentale erfgoed van België. Sint-Gillis (DMS-DML - 1997-2004)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Sociaal
  • Technisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

1997-2004

id

Urban : 6356
lees meer

Beschrijving

Geheel van vijf sociale woonblokken in eclectische stijl met polychroom parementGangbaar geveltype in België tussen 1890 en 1914, gekenmerkt door een speelse verwerking van kleurrijke materialen en tal van ornamenten; vaak gevels met een asymmetrische compositie., ontworpen i.o.v. de gemeente in 1908-1910 door gemeentearchitect Émile Grégoire.

Verwant met Fortstraat nr. 84-86 en 88, Crickxstraat nr. 39, 44, Bosniëstraat 74, 76, Vorstsesteenweg nr. 197 en G. Defnetstraat.

Eenheid van de gevels bewerkstelligd door soortgelijke behandeling van de twee uiterste gebouwen en de identieke behandeling van de centrale gebouwen. Elke traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) ingeschreven in monumentale omlijsting. Meeste muuropeningen onder I-balkIJzeren latei met I-profiel..

Op nr. 26 en 34, 1908 (volgens De Keyser, G., 1996), enigszins verschillend uitgewerkte gevels. Vier bouwlagen en vijf traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Bakstenen gevels met witte bakstenen elementen. Centrale verspringende toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht. , op nr. 26 met topgevelHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt. geflankeerd door acroteria. VenstersLicht- en/of luchtopening in een muur. onder I-balkIJzeren latei met I-profiel. en ontlastingsboogBoog boven een venster- of deuropening die druk van het muurwerk op de stijlen afwentelt en zo het linteel ontlast., boogveldEen vlak omsloten door de binnenbegrenzing van een boog en de horizontale lijn die de aanzetten verbindt; meestal boven muuropeningen en soms versierd (beeldhouwwerk, blinde traceringen, cementtegels, …). met (beschadigde) sgraffiti. Op nr. 34, getoogde venstersLicht- en/of luchtopening in een muur.. Mansarde met dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. onder frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening..

Op nr. 28, 30, 32, 1910. Vijf bouwlagen en drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Bakstenen gevels met hardstenen elementen. Centrale toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht.. Meeste venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. onder I-balkIJzeren latei met I-profiel. en ontlastingsboogBoog boven een venster- of deuropening die druk van het muurwerk op de stijlen afwentelt en zo het linteel ontlast., boogveldEen vlak omsloten door de binnenbegrenzing van een boog en de horizontale lijn die de aanzetten verbindt; meestal boven muuropeningen en soms versierd (beeldhouwwerk, blinde traceringen, cementtegels, …). met sgraffiti in art-nouveaustijl naar ontwerp van en uitgevoerd door Paul Cauchie: arabeskenOrnament met slingerende grondlijn, bekleed met bladeren, bloemen, vruchten, gedeelten van mensen- of dierenbeelden in grillige vormen, maar op sierlijke wijze geschikt en aaneengestrengeld. met plantenmotieven, zonnebloemen en slingers; dito op enkele borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. Korfboogvensters in laatste bouwlaag.

Bronnen

Archieven
GASG/DS – (1910).

Publicaties en studies
ARIJS, H., Paul Cauchie (1875-1952): tussen feit en fictie. Biografische aanzet: beginjaren en carrière als decorateur-entrepreneur tijdens de art-nouveauperiode (licentiaatsverhandeling Kunstwetenschappen en Archeologie), 3 vol., VUB, Brussel, 2010-2011, catalogus (vol. 3), cat. 29, pp. 52-53.