Typologie(ën)

opbrengsthuis

Ontwerper(s)

Arthur & Auguste TOISOULaannemer, architect1905

Stijlen

Eclectisme

Onderzoek en redactie

1997-2004

id

Urban : 6155
lees meer

Beschrijving

Twee huurhuizen in eclectische stijl met polychroom parementGangbaar geveltype in België tussen 1890 en 1914, gekenmerkt door een speelse verwerking van kleurrijke materialen en tal van ornamenten; vaak gevels met een asymmetrische compositie. van 1905, n.o.v. arch. Arthur en Auguste Toisoul.

Nr. 57. Bakstenen gevel met hardstenen elementen. Begane grond met deur in hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. tussen vitrines. Op de verdiepingen getoogde muuropeningen, soms gekoppeldTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd., op hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. voorzien van balkon. Bewaard schrijn- en ijzerwerkVerzameling van alle metalen elementen van een gebouw.. KroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). op modillonsRechthoekig kraagstuk, ter versiering van een kroonlijst..

Nr. 29 (Wilmottestraat). Rijhuis met verspringende traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Hoogst bouwlaag latere toevoeging. Centrale traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met deur gevat in nis, getoogd vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. met tussenstijl, korfboogvormig vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. en drielichtGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere. onder waterlijstVooruitspringende rand in het gevelvlak die regenwater buiten gevel laat afdruppelen.. De zijtraveeën hebben korfboogvormige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur.. In de derde bouwlaag van de rechtertravee twee smalle ongelijke gekoppeldeTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd. venstersLicht- en/of luchtopening in een muur., links met vensterleuningLage, versierde leuning boven een onderdorpel, meestal in metaal..

Bronnen

Archieven
GASG/DS 121 (1905).