Typologie(ën)

fabriek

Ontwerper(s)

Stijlen

Neoclassicisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Inventaris van de Industriële Architectuur (AAM - 1980-1982)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Sint-Gillis (DMS-DML - 1997-2004)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Wetenschappelijk
  • Technisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

1997-2004

id

Urban : 9421
lees meer

Beschrijving

Fabriek van rotanmeubelen, Van Oye van Duerne et fils ainé. Complex doorkruist bouwblok tot in evenwijdige straat (zie Denemarkenstraat nr. 70, 70a, 70b).

Gebouw in Coenraetsstraat ontworpen in 1866 en in 1904 gekocht door Société anonyme des Produits du Rotin. In 1921 gekocht door firma Au Bon Marché en gebruikt als meubelfabriek. In 1972 verhoogd en bedekt met plat dak. Later eigendom van firma Rasco en gebruikt als speelgoedfabriek, om vervolgens te worden verkocht aan fabriek van chirurgische apparatuur Hospitera.

Symmetrische gevel van drie bouwlagen en elf traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), negen identieke in het midden en twee zijtraveeën met toegangspoorten. Bakstenen gevel met grijze bakstenen elementen. Middentravee geritmeerd door pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. met smeedijzeren ankers. Getoogde muuropeningen op benedenverdieping en tweede verdieping, op eerste verdieping onder stenen latei en rondboogvormige ontlastingsboogBoog boven een venster- of deuropening die druk van het muurwerk op de stijlen afwentelt en zo het linteel ontlast.. Alle muuropeningen benadrukt door grijze bakstenen archivoltGeprofileerde of versierde omlijsting van een boog.. Zijtraveeën oorspronkelijk met inrijpoort onder rondboogBoog waarvan de kromming een halve cirkel beschrijft., rechts later gewijzigd in groot rechthoekige vensterLicht- en/of luchtopening in een muur.. VenstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op benedenverdieping nu dichtgemetseld met glastegels, en nieuwe inrijpoort in tweede traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...).

Achtergevels, U-vormig rond nu bebouwde vierkante binnenplaats, hebben dezelfde kenmerken als gevel aan straat.

Bronnen

Archieven
GASG/DS 479 (1866), 261 (1904), 78 (1921), 69 (1972).

Publicaties en studies
Inventaire visuel de l'architecture industrielle à Bruxelles, Saint-Gilles, AAM, Brussel, 1980-1982, fiche 17.

VANDEWATTYNE, C., (o.l.v.), Sint-Gillis : van de Hallepoort tot de gevangenis, Dienst Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Brussel, 1997 (Brussel, stad van kunst en geschiedenis ; 21).