Typologie(ën)

appartementsgebouw
historische lift

Ontwerper(s)

Charles LEFEVREarchitect1923

Marcel JULIENarchitect1923

Louis DUHAYONarchitect1923

Stijlen

Beaux-Artsstijl

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Sint-Gillis (DMS-DML - 1997-2004)
  • Inventaris van de historische liften (Homegrade - DPC)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Technisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

1997-2004

id

Urban : 1767
lees meer

Beschrijving

Fraai appartementsgebouw in Beaux-ArtsstijlArchitectuurstroming (ca. 1905-1930) met reminiscenties aan de grote Franse architectuurstijlen uit de 18e eeuw. Rijk en zorgvuldig gedecoreerde gevels in natuursteen en/of simili of in combinatie met baksteen. Borstweringen en poorten in fraai uitgewerkt smeedwerk., gesigneerd ‘Ch. Lefevre, M. Julien & J. Duhayon Archtes- D.P.L.G. À Paris', 1923. Vergelijkbaar met hoekgebouw in Veydtstraat (zie Blanchestraat 35, 37, 39).

Zes bouwlagen en vijf traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Bakstenen gevel met elementen in simili-natuursteen (hoekblokken, sleutels, cartouchesOmlijsting van een uitspringend vlak in de vorm van ingesneden en omkrullend papier of leer; vaak met opschrift of intern versierd., mascaronsGehouwen versiering onder de vorm van een (fantastisch) mensen- of dierenmasker., enz.) op hardstenen sokkel. Middenrisaliet van drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met kolossale pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel.; geblokt in eerste bouwlaag. VenstersLicht- en/of luchtopening in een muur. binnen dezelfde omlijsting en afwisselend rechthoekige, onder korf- of rondboogBoog waarvan de kromming een halve cirkel beschrijft.; doorgaans Franse balkonsBorstwering tussen de dagkanten van een naar binnen openslaand venster dat tot de vloer doorloopt. met smeedijzeren borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. Metalen koetspoort onder korfboogBoog samengesteld uit een aantal ineenvloeiende cirkelbogen die samen nagenoeg een liggende ellips vormen. met als Hercules uitgewerkte sleutelSluitsteen van een opening; weerhoudt de gewelfstenen in een boog of gewelf. tussen florale motieven. AttiekverdiepingVerdieping (soms halve verdieping), gelegen net boven de kroonlijst of als terugspringende hoogste verdieping van een gebouw.  met doorlopende  balustradeHekwerk van spijlen of balusters.; middenrisaliet met pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. met vuurpotbekroning en venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. onder frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening.. Gebogen dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap.. Bewaard schrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ... , onder meer met gewelfde tussendorpelsStenen dorpel die een deur of venster horizontaal in tweeën deelt..

Doorgang naar garages (1924) onder kruisgewelven en muren in similiBepleistering ter imitatie van natuursteen..

Interieur met rechts hal met bewaarde Otislift met eiken cabine, in open schachtDe ruimte waarin de liftkooi en/of het tegengewicht bewegen, begrensd door de wanden, het plafond en de bodem van de put. De schacht kan gesloten of gedeeltelijk open zijn.  middenin het trappenhuisGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht. met fraaie smeedijzeren leuning.

Bronnen

Archieven
GASG/DS 101 (1923), 292 (1924).