Typologie(ën)

woning
opbrengsthuis

Ontwerper(s)

François SOUCHEZarchitect1906

Stijlen

Art deco
Eclectisme
Neoclassicisme

Onderzoek en redactie

1997-2004

id

Urban : 831
lees meer

Beschrijving

Geheel van hoekgebouw en twee analoge gebouwen oorspronkelijk met neoclassicistische inslag, ca. 1900.

A. Diderichstraat nr. 33-37. Opbrengsthuis in eclectische stijl. Vier bouwlagen en vier traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in A. Diderichstraat en drie in A. Bréartstraat, hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. onder dakkapelUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. met vleugelstukken en gebogen frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening.. BepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. gevel met schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren. op benedenverdieping, op verdiepingen belijnd met banden ter hoogte van venstersLicht- en/of luchtopening in een muur.. Op benedenverdieping in A. Diderichstraat, deur en twee vitrines; in A. Bréartstraat, drie vitrines. Op verdiepingen, rechthoekige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. in omlijsting met neuten en druppels. Aan weerszijden van hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw., traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met gekoppeldeTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd. muuropeningen, waarvan één blindeZonder opening; blind venster, schijnopening.. Klassiek hoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel.. Balkons afgebroken (1955). SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  vervangen.

Antoine Bréartstraat 112 (foto 2004).

A. Bréartstraat nr. 112. Oorspronkelijk in ensemble met nu met brikettenBaksteenvormige tegel die op het reeds bestaande gevelvlak wordt aangebracht ter imitatie van een bakstenen gevel. beklede A. Diderichstraat nr. 39a en samen n.o.v. arch. François Souchez, 1906.
Opbrengsthuis vernieuwd in art-decostijl n.o.v. arch. V. Vanderelst, 1934. Vier bouwlagen met rechthoekige muuropeningen. Benedenverdieping bekleed met baksteen; drie muuropeningen met centraal deur met bovenlichtBovenste gedeelte van een raam- of deurkozijn, gescheiden door een dwarsregel; soms voorzien van glas-in-lood en/of roeden.. Verdiepingen bepleisterdMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. met simili-natuursteen met bakstenen elementen. Brede centrale muurdamParement tussen twee muuropeningen (vensters of deuren) in dezelfde bouwlaag. versierd met bakstenen pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel., geflankeerd door twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met balkons; borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. tussen postamenten1. Rechthoekig voetstuk van een standbeeld; - 2. Balkvormige stenen bekroning; - 3. Stenen zijstukken van een balkonborstwering. in centrale bouwlagen, gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. in laatste bouwlaag. HoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel. met drie panelen van rechtopstaande bakstenen. Bewaard kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  vervangen.

Bronnen

Archieven
GASG/DS 33-37: 197 (1906), 14125 (1955); 112 A. Bréartstraat: 80 (1934).