Typologie(ën)

gelijkvloers met handelszaak
opbrengsthuis

Ontwerper(s)

Aimable DELUNEarchitect1897

Stijlen

Eclectisme
Neorenaissance

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)
  • Het monumentale erfgoed van België. Sint-Gillis (DMS-DML - 1997-2004)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

1997-2004

id

Urban : 286
lees meer

Beschrijving

Ensemble van twee opbrengsthuizen in eclectische stijl met polychroom parementGangbaar geveltype in België tussen 1890 en 1914, gekenmerkt door een speelse verwerking van kleurrijke materialen en tal van ornamenten; vaak gevels met een asymmetrische compositie. en neo-Vlaamse renaissance-elementen, n.o.v. arch. Aimable Delune, 1897.

Allebei vier bouwlagen en met elkaar verbonden door hetzelfde hoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel. met friesHorizontale band om een muurvlak in te delen of aan de bovenzijde te begrenzen; al dan niet beschilderd of versierd (terracotta, sgrafitto, cementtegels…). van keramische tegels, geritmeerd door modillonsRechthoekig kraagstuk, ter versiering van een kroonlijst. van kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  vervangen.

Alsembergsesteenweg nr. 2. Telkens twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) op Alsembergsesteenweg, aan Bareel van Sint-Gillis en P. Dejaerlaan. Bakstenen gevels met hard- en simili-natuurstenen elementen. Op benedenverdieping momenteel uitspringende pui van taverne; vroeger drie houten winkelpuien. VenstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op elke verdieping en in elke gevel verschillend. Sommige rechthoekig en onder boogveldEen vlak omsloten door de binnenbegrenzing van een boog en de horizontale lijn die de aanzetten verbindt; meestal boven muuropeningen en soms versierd (beeldhouwwerk, blinde traceringen, cementtegels, …). of friesHorizontale band om een muurvlak in te delen of aan de bovenzijde te begrenzen; al dan niet beschilderd of versierd (terracotta, sgrafitto, cementtegels…). met keramische tegels en ontlastingsboogBoog boven een venster- of deuropening die druk van het muurwerk op de stijlen afwentelt en zo het linteel ontlast..
Op Alsembergsesteenweg, doorlopende  balkons op tweede en derde verdieping. Aan Bareel, venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op eerste verdieping met witstenen hoekblokken tussen pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. met diamantkoppenPiramidaal ornament (3 of 4 zijden), onder andere gebruikt in banden en friezen.; op tweede verdiepingen twee erkersRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. met keramische tegels (bruine en gouden ruiten) op borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. en onder sterk uitkragend tentdak op metalen volutenSpiraalvormig ornament; meestal gebruikt als aanzetstuk van topgevels, bij deur- en vensteromlijstingen of als steunbeer.; op derde verdieping tweelichtenTweedelige lichtopening, door deelzuiltje gesplitst. met klein balkon en onder ontlastingsboogBoog boven een venster- of deuropening die druk van het muurwerk op de stijlen afwentelt en zo het linteel ontlast. met archivoltGeprofileerde of versierde omlijsting van een boog.; twee dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. onder tentdak. In P. Dejaerlaan tweelichtenTweedelige lichtopening, door deelzuiltje gesplitst. op eerste verdieping; ronde balkons op lampetNeerwaartse beëindiging, afhangende versiering als aanzet van een balkon of erker. op tweede verdieping; balkons op hoogste verdiepingen.

Paul Dejaerlaan 1 en Alsembergsesteenweg 2 (foto 1999).

Paul Dejaerlaan nr. 1. Simili-natuurstenen gevel met hardstenen elementen. Benedenverdieping met twee rechthoekig venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. onder korfboogvormige ontlastingsboogBoog boven een venster- of deuropening die druk van het muurwerk op de stijlen afwentelt en zo het linteel ontlast. en boogveldEen vlak omsloten door de binnenbegrenzing van een boog en de horizontale lijn die de aanzetten verbindt; meestal boven muuropeningen en soms versierd (beeldhouwwerk, blinde traceringen, cementtegels, …). met keramische tegels. Op verdiepingen rechthoekig drielichtenGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere.; op eerste verdieping boven tussendorpelStenen dorpel die een deur of venster horizontaal in tweeën deelt. met uitspringende omlijsting; op overige verdiepingen onder ontlastingsboogBoog boven een venster- of deuropening die druk van het muurwerk op de stijlen afwentelt en zo het linteel ontlast. en boogveldEen vlak omsloten door de binnenbegrenzing van een boog en de horizontale lijn die de aanzetten verbindt; meestal boven muuropeningen en soms versierd (beeldhouwwerk, blinde traceringen, cementtegels, …). met keramische tegels; op tweede verdieping tevens onder archivoltGeprofileerde of versierde omlijsting van een boog.. Centrale venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. met balkon; op eerste verdieping rond en op lampetNeerwaartse beëindiging, afhangende versiering als aanzet van een balkon of erker..

Bronnen

Archieven
GASG/DS 726 (1897), 1938 (1918).