Typologie(ën)

werkplaats (ambachtelijk)

Ontwerper(s)

François HANCIAUornamentbeeldhouwer1914-1917

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Inventaris van de Industriële Architectuur (AAM - 1980-1982)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Sint-Gillis (DMS-DML - 1997-2004)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Wetenschappelijk
  • Technisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

1997-2004

id

Urban : 243
lees meer

Beschrijving

Voormalige werkplaats, 1917 volgens bouwaanvraag van 1914 ingediend door François Hanciau, beeldhouwer van ornamentenNiet-zelfstandig sierelement om een voorwerp of gebouw op te luisteren..

Drie bouwlagen en vier traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) Bakstenen gevel, nu beschilderd op hardstenen onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen.. VenstersLicht- en/of luchtopening in een muur. onder I-balkenIJzeren latei met I-profiel.. Op benedenverdieping inrijpoort en toegangsdeur; links deur met impostvensterVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak. ter vervanging van vensterLicht- en/of luchtopening in een muur.. In tweede bouwlaag, vier venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. in afwisselend grootte; de grootste met borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. In derde bouwlaag, bandvenster tussen twee brede pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. waarop medaillonRonde of ovale cartouche. met guirlande. Op oorspronkelijk plannen dak voorzien van grote glazen koepelBolvormig gewelf op cirkelvormige, elliptische, vierkante of veelhoekige basis.. Houtopslagplaats (1924); verdeeld in appartementen (1937). Op eerste verdieping, bewaard schrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ... .

Bronnen

Archieven
GASG/DS 89 (1914), 367 (1937).

Publicaties en studies

Inventaire visuel de l'architecture industrielle à Bruxelles. Saint-Gilles, AAM, Brussel, 1980-1982, fiche 35.
VAN SANTVOORT, L., Het 19de-eeuwse kunstenaarsatelier in Brussel (doctoraal proefschrift, sectie Kunstwetenschappen en Archeologie, VUB), Brussel, 1995-1996.