Typologie(ën)

opslagplaats/loods
bijgebouwen
winkel

Ontwerper(s)

Fernand ROULETarchitect1930

Stijlen

Art deco
Eclectisme met pittoresk karakter

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Inventaris van de Industriële Architectuur (AAM - 1980-1982)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Wetenschappelijk
  • Technisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2013-2014

id

Urban : 23338
lees meer

Beschrijving

Complex in pittoreske stijl en art-decostijl, ontworpen in 1930 door architect Fernand Roulet voor een onderneming in bouwmaterialen en steenkool die in 1848 in de Poststraat werd gesticht.

De maatschappij vestigde zich op een uitgestrekt terrein binnen het huizenblok, met een toegang met afsluiting op nr. 142-144 en 150-152. Op dit nummer, gebouw aan de straatkant, oorspronkelijk met kantoor op de benedenverdieping en conciërgewoning op de verdieping, gevolgd door een tweede gebouw met stallen.

Elke toegang is voorzien van een afsluiting met twee pijlers1. Muurstut zonder entasis (kromming), mogelijk met basis en kapiteel; - 2. Massief gemetseld of betonnen steunelement met gewoonlijk rechthoekige doorsnede (vb. bruggepijler,…) met een ronde bekroning en traliewerk met geometrisch motief, de centrale hekken met waaiermotief. Op nr. 142-144, traliewerk aan de zijkant vervangen door afsluitingsmuren. Op nr. 150-152, voetgangersingang in het hek aan de rechterkant. Het traliewerk wordt bekroond door drie uithangborden met aan de zijkanten respectievelijk de opschriften “CHARBONS” en “MATERIAUX”, het centrale, met art-deco-uitsnijding, “ANCIENS ETABLISSEMENTS / HUEGAERTS FRES S.A / FONDES EN 1848”.

Op nr. 150-152, gebouw haaks op de straat, met twee gevels van twee bouwlagen onder puntgevelGevel waarvan de top driehoekig is.. Gevel in Tirolerpleisterkalk versierd met thans beschilderde hardstenen elementen. Zaagtanddecor onder de puntgevelsGevel waarvan de top driehoekig is., die elk van een vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. zijn voorzien. Straatgevel van één traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), met gekoppeldeTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd. venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op de verdieping. Zijgevel van vier traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...): afwisselend deuren en brede venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op de benedenverdieping, vier venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op de verdieping. Doorlopende  kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). met lamberkijnDraperie in guirlandevorm, al dan niet met kwasten; vaak geschilderd of nagebootst in hout, metaal, .... RaamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. met roedeverdeling op de verdieping en van de topgevelsHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt. bewaard.
In het verlengde van het huis, oude stallen van twee bouwlagen onder zadeldakDak met twee hellende dakvlakken.. De kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). wordt doorbroken door twee glasdeurenDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat. onder mijterboog, achter een Frans balkonBorstwering tussen de dagkanten van een naar binnen openslaand venster dat tot de vloer doorloopt. dat niet op het oorspronkelijke plan voorkomt, boogvormig en met smeedijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. Muuropeningen op de benedenverdieping gewijzigd. KroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). en raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. op de verdiepingen bewaard.
Achteraan, grote opslagplaatsen ter vervanging van de houten hangars.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 58-142-144-150.

Publicaties en studies
CULOT, M. [red.], Schaerbeek. Inventaire visuel de l'architecture industrielle à Bruxelles, AAM, Brussel, 1980-1982, fiche 24.