Typologie(ën)

opslagplaats/loods
bijgebouwen
woning of opbrengsthuis (onbepaald)

Ontwerper(s)

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Inventaris van de Industriële Architectuur (AAM - 1980-1982)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Landschappelijk
  • Wetenschappelijk
  • Technisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2013-2014

id

Urban : 22782
lees meer

Beschrijving

Voormalige opslagplaats van de Brasserie et Laiterie de Haecht, in eclectische stijl, ontworpen in 1906 en verbouwd tot kantoren in 2010. De gevel werd bekroond in de gevelwedstrijd die de gemeente Schaarbeek in 1907-1908 organiseerde. Oorspronkelijk werd de opslagplaats achteraan bediend door een aftakking van de buurttramlijn van Haacht.

Het complex bestaat thans uit twee gebouwen gelegen aan weerszijden van een grote binnenplaats. Links, aan de straatkant, woonhuis (nr. 77a), waarin zich op de benedenverdieping kantoren bevonden. In het verlengde ervan lag een lang volume bestemd voor het “wassen en vullen van de flessen”, waarvan enkel de zijmuur is bewaard. Rechts, haaks ingeplant t.o.v. de straat, bevinden zich de oorspronkelijke stallen (nr. 77), die door een omheiningsmuur met het huis zijn verbonden. De paarden moesten de bierkarren voorttrekken.

Bakstenen gevels met hardstenen elementen. De meeste venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. met een of twee monelenStenen vensterstijl.. Banden met rustica op de benedenverdieping aan de straatkant. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  grotendeels vervangen.

Op nr. 77a, voormalig huis van drie bouwlagen, onder dak met twee T-vormig dakvlakken. Straatgevel met asymmetrische compositieTypische gevelopstand bestaande uit twee ongelijke traveeën; in Brussel komt dit geveltype vaak voor met drie bouwlagen volgens verkleinende ordonnantie; de hoofdtravee is meestal breder, rijker uitgewerkt en wordt verder benadrukt door licht vooruit te springen en/of door één of meer balkons; de kelders zijn meestal hoog, wat zich vertaalt in een hoge onderbouw; het grondplan bestaat over het algemeen uit een aaneenschakeling van kamers.. Bewaarde vleugeldeur onder kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). en impostvensterVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak. met stijlen en ingewerkte zuilvormige moneelStenen vensterstijl.. Op de hoofdtraveeBredere en rijker uitgewerkte travee, meestal van een huis met asymmetrische compositie; vaak in risaliet en onder bekronende topgevel., getralied vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. met dubbel kruisraam, onder lichtjes uitspringende erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. bekroond door een terras met balustradeHekwerk van spijlen of balusters.. TraveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) bekroond door een trapezoïdale geveltop op kraagstenen. Zijgevel van twee gelijke traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...); deur achter een trap. HoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel. en geveltop met vakwerk gevuld met bakstenen onder een breed uitkragende kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).. Klimmende dakkapellenDakkapel met overkapping die in dezelfde richting helt als het dakvlak., de laterale geflankeerd door brede schoorsteenpijpenHet boven het metselwerk of dak uitstekende deel van een schoorsteen..

Op nr. 77, voormalige stallen van twee bouwlagen, de eerste als onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen., onder zadeldakDak met twee hellende dakvlakken.. TopgevelHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt. aan de straatkant met hoekpilasters en drie arcadesEén of meerdere bogen, steunend op zuilen of pijlers; kan ook blind zijn.. PuntgevelGevel waarvan de top driehoekig is. voorzien van drie registersVensterstrook in een topgevel. van smalle venstersLicht- en/of luchtopening in een muur.; bekroning met frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening. verdwenen. Aan de binnenplaats, gevel van twaalf traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) waarvan de twee laterale toegangstraveeënTravee waarin de toegang is ondergebracht. de kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). doorbreken. TopgevelHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt. oorspronkelijk onder frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening.; twee inritten, de dalende recht, de stijgende gebogen. De tien overige traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) zijn elk in een arcadeEén of meerdere bogen, steunend op zuilen of pijlers; kan ook blind zijn. gevat en hebben op halve hoogte een uitkraging op boogfriesReeks van kleine (decoratieve) bogen, vaak steunend op kraagstenen.. Markies1. Beglaasde metalen of houten afdak; 2. Opvouwbaar zonnescherm boven raam of deur.  op lange metalen korbelen1. Diagonale houten balk ter ondersteuning van overkragende elementen zoals een luifel, een kroonlijst,…; 2. Balk om de verbinding tussen trekker en spantbeen in een kapspant te versterken. over de hele breedte; bedekking vervangen.

Omheiningsmuur met pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. en pijlers1. Muurstut zonder entasis (kromming), mogelijk met basis en kapiteel; - 2. Massief gemetseld of betonnen steunelement met gewoonlijk rechthoekige doorsnede (vb. bruggepijler,…) met frontonsDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening. rond smeedijzeren traliewerk. Toegang oorspronkelijk bekroond door een gebogen metalen uithangbord dat een arcadeEén of meerdere bogen, steunend op zuilen of pijlers; kan ook blind zijn. vormde.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 286-77.

Publicaties en studies
BERTRAND, L., Schaerbeek depuis cinquante ans. 1860-1910, Librairie de l'Agence Dechenne, Brussel, 1912, pp. 62-64.
GEMEENTE SCHAARBEEK, Concours de façades, manuscript bewaard in het lokaal fonds van het Huis der Kunsten van Schaarbeek.
CULOT, M. [red.], Schaerbeek. Inventaire visuel de l'architecture industrielle à Bruxelles, AAM, Brussel, 1980-1982, fiche 12.