Typologie(ën)

burgerwoning

Ontwerper(s)

INCONNU - ONBEKEND1868-1875

Stijlen

Neoclassicisme
Art nouveau

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2013-2014

id

Urban : 23041
lees meer

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl met symmetrische compositieTypische gevelopstand bestaande uit drie gelijke traveeën; in Brussel komt dit geveltype vaak voor met drie bouwlagen volgens verkleinende ordonnantie; de centrale travee wordt in vele gevallen rijker uitgewerkt en benadrukt door haar licht te laten uitspringen en/of door één of meerdere balkons; het grondplan bestaat over het algemeen uit een aaneenschakeling van kamers., ontworpen tussen 1868 en 1875 als geheel met nr. 22 en 24 (verbouwd), in 1909 op de verdiepingen opnieuw in art-nouveaustijl bekleed door architect Félix Van Hammée. Dezelfde architect ontwierp een jaar eerder ook een huis met een analoog decor nr. 13 Emile Verhaerenlaan (zie dit nummer).

Hardstenen benedenverdieping met verdiepte schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren.. Verdiepingen in similiBepleistering ter imitatie van natuursteen., met venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. met spitsboogvormige keellijsten onder een doorlopende  archivoltGeprofileerde of versierde omlijsting van een boog. met dezelfde vorm. Balkon met zwaar beschadigde borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. KroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). en deur bewaard.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 261-26.

Tijdschriften
MERTENS, A., ROZEZ, “Van de Weyer (rue)”, Annuaire du Commerce et de l'Industrie de Belgique, Province de Brabant, Bruxelles et sa banlieue, Brussel, Établissements généraux d'imprimerie, 1868, 1870.

Kaarten / plannen
Plan de la commune de Schaerbeek 1876, Nationaal Geografisch Instituut.